Перша леді України Олена Зеленська презентувала оновлене меню шкільного харчування.
Нове 4-тижневе меню для українських школярів складатиметься із 160 страв. Його підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. Про це повідомили у пресслужбі МОН України.
"Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету - підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я", - зазначила Олена Зеленська.
МОЗ проаналізував світову практику та створив для шкільних їдалень нові норми. Відтак, як розповів Євген Клопотенко на своїй Facebook-сторінці, у приготуванні страв для школярів дозволили використовувати спеції, що зробить смак різноманітнішим. Також стане більше фруктів, овочів та м'яса, натомість менше жиру, цукру та солі.
"Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою", - резюмував він.
Євген Клопотенко спільно з командою Культура їжі I Cult Food та командою дієтологів взяли оновлені правила та розробили чотирьохтижневе меню, яке презентували 24 травня.
"Це 160 страв. Вони вже скомбіновані у повноцінні прийоми їжі, що не повторюються протягом місяця. Школам тепер не треба самим складати меню. Все вже є. З рецептурами та розрахунками калорійності. Найголовніше: це страви української (не радянської) та світової кухні. Щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва. Світова кухня - щоб розширити кругозір школярів. Тобто їжа у їдальні - як частина освіти, і це мій головний меседж. Також ми окремо додали безглютенові позиції", - зазначив шеф-кухар.