Кореспондентка 032.ua створила добірку страв, які можна приготувати до святкового столу.
У неділю, 24 квітня, цього року православні християни святкуватимуть Великдень. Цьогоріч він буде особливий - під час війни. Відтак, до святкового столу є нагода запросити не лише рідних, але і тих, хто цього потребує. Публікуємо добірку рецептів, що можна приготувати.
Канапе з бринзою й огірком
- Запечена форель з грушами. Інгредієнти: 1 кг груші, 2 кг філе форелі, 40 мл винного оцту, 625 мл білого сухого вина, 100 г волоських горіхів, 10 шт чорного перцю горошком, 4 гілочки чебрецю та 40 мл вершкового масла.
Спосіб приготування: розпочати варто з маринаду для риби. Потрібно перебити в пюре четверту частину очищених груш, додати листя чебрецю. Нагріти вино з сіллю і перцем, додати оцет і грушеве пюре. Після цього охолодити. На шкірці риби зробити надрізи і залити її маринадом на 30 хвилин. Після цього маринувати груші. Для цього змішати вино, масло і листя чебрецю. Груші розрізати навпіл, очистити від насіння і нарізати. Додати в маринад і поставити у холодильник на 15 хвилин. Перемішати і залишати маринуватися ще на 30 хвилин. Далі викласти рибу на змащений маслом пергамент, зверху покласти замариновані груші та полити маринадом для груш. Запікати 15 хвилин при температурі 180°. Посипати рибу подрібненими горіхами і повернути в духовку ще на 10 хвилин.
- Запечена скумбрія у фользі. Інгредієнти: 2 шт. скумбрії, 2 ст.л. вершкового масла, 0,5 ст.л. лимону, 2 ст. л. вершкового масла, сіль та перець за смаком. Спосіб приготування: варто розморозити рибу, промити та просушити. Посолити її та обсипати спеціями. Залишити скумбрію на 30 хвилин. Розігріти духову піч до 180°. Взяти два великі шматки фольги (по одному для кожної риби), змастити поверхню фольги маслом. Лимон нарізати кружечками, викласти на змащене маслом місце. Зверху покласти скумбрію. Змастити вершковим маслом верх, боки і внутрішню частину кожної риби. Щільно загорнути її і викласти на деко. Відправити у духову піч до готовності.
- Запечений лосось на мангалі.Інгредієнти: 300 г стейку лосося, за смаком соєвий соус, спеції для риби, соняшникова олія. Спосіб приготування: потрібно збризнути стейк лосося соняшниковою олією, приправити рибу спеціями, полити стейк соєвим соусом та залишити на 15 хвилин для маринування. Викласти рибу на решітку для запікання та запікати з двох сторін до готовності.
Салат з помідорами та сиром моцарела
- Класична паска. Інгредієнти: яйця - 15 штук (2 білки для глазурі); сухі дріжджі - 22 грами; молоко - 500 мл; просіяна мука - 2,5 кг; цукор - 450 грамів; сметана - 200 грамів; розтоплене вершкове масло (тепле) - 400 грамів; ванілін - 2 грами; сіль - 1 чайна ложка; цукрова пудра - 200 грамів; лимонна кислота - 1 щіпка; родзинки - за бажанням.
Спосіб приготування: спочатку варто закип’ятити молоко почекати, коли охолоне. Налити його у миску та додати дріжджі. Після цього додати декілька ложок муки, щоб тісто мало консистенцію сметани. Добре перемішати та залишити отриману суміш у теплому місці на 20 хвилин. Тісто повинне двічі збільшитися у об’ємі. Родзинки необхідно промити та просушити.
В окрему миску потрібно додати 13 яєць. Ще 2 яйця потрібно розбити та розділити жовтки з білками. Білки потрібно покласти окремо, а два жовтки додати до інших яєць. У миску додати цукор та збивати до появи білої піни. Далі у суміш додати сіль, сметану та гарно збити. Після того додати розтоплене вершкове масло.
Після цього додати яєчну суміш у тісто та повільно змішати, додаючи муку. Далі додати у тісто родзинки і гарно перемішати. Поверхню стола посипати мукою та домішати там тісто. Готове тісто варто перекласти у велику миску, накрити рушником і зберігати у теплому місці. Коли тісто "підніметься", потрібно зробити з нього кулю. Далі відірвати по шматочку та викласти у форми. Тістом потрібно заповнити менше, ніж половину форми. Духовку розігріти до 180° та пекти паски до готовності.
- Львівський сирник. Інгредієнти: 1 кг 200 г кисломолочного сиру; 6 шт. курячих яєць; 200 г цукру; 40 г манки; 20 г кукурудзяного крохмалю; 40 г ванільного цукру; 120 г вершкового масла; 200 г вершків (30 %); 200 г кураги або родзинок та цедра одного лимону. Для тіста: 100 г цукру; 3 шт яйця; 225 г пшеничного борошна; 125 г вершкового масла; 40 г какао. Для шоколадної глазурі: 100 г чорного шоколаду; 60 г вершкового масла; 20 г вершків.
Спосіб приготування: варто розпочати із тіста, просіяти борошно із какао, масло перетерти з цукром та додати яйця. Замісити однорідне тісто, покласти у морозильну камеру. Потім його потрібно буде натерти на терці. Далі - сирна маса. Сир перетерти через сито, масло змішати з цукром та додавати по одному жовтку, поступово вводити сир і добре вимішувати. Додати крохмаль, ванільний цукор, манку, цедру, вершки, родзинки чи курагу (замочені попередньо), їх варто обваляти у борошні. Збити білки та додати у сирну масу.
Форму застелити пергаментом, натерти заморожене тісто та зверху викласти сирну масу. Випікати потрібно впродовж двох годин (температура 150°). Для глазурі потрібно на водяній бані розтопити шоколад, масло, вершки. Постійно помішувати, поки маса не буде однорідною. Залишити сирник у духовці ще на годину, потім покласти у холодильник до повного вистигання. Взяти глазур і полити сирник.
Читайте також: Великдень 2022: розклад богослужінь у римо-католицьких церквах Львова
Рецепти за даними на: smachno.ua та з відкритих джерел
Фото на головній умовне: з відкритих джерел