Один із популярних десертів на Західній Україні - Львівський сирник. Пропонуємо дізнатися, як його приготувати самостійно.
Сирник є легендарним десертом у Львові, який можна спробувати у багатьох кав'ярнях та ресторанах міста. Цей десерт досить ніжний та пухкий. Є різні варіанти його приготування, наразі розглянемо класичний рецепт. Його опублікувала у своєму кулінарному блозі жінка шеф-кухар Оксана Вознюк. Зазначила, що рецепт за переписами її мами, яка була справжньою львівською господинею.
Інгредієнти
Щоб приготувати сирник потрібно: 1 кг 200 г кисломолочного сиру; 6 шт. курячих яєць; 200 г цукру; 40 г манки; 20 г кукурудзяного крохмалю; 40 г ванільного цукру; 120 г вершкового масла; 200 г вершків (30 %); 200 г кураги або родзинок та цедра одного лимону.
Для тіста: 100 г цукру; 3 шт яйця; 225 г пшеничного борошна; 125 г вершкового масла; 40 г какао;
Шоколадна глазур, щоб прикрасити сирник: 100 г чорного шоколаду; 60 г вершкового масла; 20 г вершків.
Приготування
Розпочинати потрібно із шоколадного тіста. Для цього варто просіяти борошно із какао. Масло перетерти з цукром та додати яйця. Замісити однорідне тісто, покласти у морозильну камеру. Його потрібно буде натерти на терці.
Далі - сирна маса. Сир перетерти через сито або перемолоти на м'ясорубці. Масло перетерти із цукром та додавати по одному жовтку, поступово вводити сир і добре вимішати. До суміші додати крохмаль, ванільний цукор, манку, цедру, вершки, родзинки чи курагу (замочені попередньо), які варто обваляти у борошні. Збити білки та додати у сирну масу.
Форму застелити пергаментом, натерти заморожене тісто та зверху викласти сирну масу. Випікати потрібно впродовж двох годин (температура 150). У духовку покласти ємність з водою.
Для глазурі потрібно: на водяній бані розтопити шоколад, масло, вершки. Можна лише шоколад та масло (100/100). Постійно помішувати, поки маса не буде однорідною.
Варто залишити сирник у духовці ще на годину, потім покласти у холодильник до повного вистигання (орієнтовно на 2 години). Взяти глазур і полити сирник. Десерт готовий до споживання.