Фламенко має намір вразити львів'ян колоритною вечіркою

Кияни Лілія Фернандес , Євген Седько , Ольга Островерх та Олена Пяткіна завтра, 7 квітня вразять львівську публіку запальними ритмами фламенко. Завзяті та досвідчені артисти цього жанру в заворожливих південних ритмах компáсу занурять присутніх у незабутню атмосферу колоритної андалузької вечірки.

«Львів вдячний для фламенко, - переконана організатор Світлана Бордун.-Тому вечір фламенко обіцяє бути цікавим для людей, які розуміють різницю між шоу-бізнесом та  мистецтвом»

 Фестиваль фламенко у Львові

 Фестиваль Fandango de Ucrania щорічно проходить у Львові влітку.  Окрім основної сценічної програми, під час фестивалю відбуваються числені вечірки (peñas) на відкритих площадках або в кав'ярнях. Для охочих демонструються майстер-класи. В фестивалі беруть участь виконавці з різних міст України. Засновники фестивалю - Олександр та Наталя Ліпські.

Зі слів організаторів, фламенко втілює складну культурну традицію, яка виникла завдяки унікальній взаємодії відвічної арабської, андалузької, сефардської та циганської культур, котрі існували в Андалузії до й після Реконкісти. Латиноамериканські та кубинські впливи також відіграли важливу роль у формуванні музичних форм фламенко.

Попри те, що фламенко вважають частиною культури Іспанії загалом, фактично воно походить з одного регіону — Андалузія. Як тільки фламенко зародилося в Андалузії, це явище одразу стало окремою субкультурою, що спочатку зосередилась на певній території території, а згодом розповсюдилась по всьому світу, поєднуючи і перетворюючи фольклорні музичні форми.

Імпровізаційний характер фламенко, складний ритм і специфічна техніка виконання нерідко перешкоджають точному нотному запису мелодій фламенко. Тому мистецтво як гітариста, так і танцюриста, і співака зазвичай передається від майстра до учня.

 

Fandango de Ucrania-2012…враження і коментарі

Минулого року у  Львові 13-15 липня пройшла непересічна подія - третій фестиваль фламенко Fandango de Ucrania-2012.

«Абсолютно незрозуміло, чому настільки неординарний для Львова захід не зібрав навколо себе всіх поважаючих себе музикантів і любителів танцю та співу.» - з подивом пише на своїй сторінці leolvovich .

У Львові минуло річ на фестиваль приїхали колективи з усієї України і свято вдалося на славу.

«Майстер-класів я не відвідував, а от на концертах і співах побував майже на всіх. Маса живої музики, танців, пісень. Просто фантастична обстановка, атмосфера. Нічна пісня в "Літньому кафе" під шум дощу. І фламенко, фламенко, фламенко ... Нехай кусають лікті, хто не побував, не побачив, не почув.» -пише свої враження leolvovich.

Усім присутнім дуже сподобався формат: один "офіційний" концерт у Палаці мистецтв, а всі інші в більш неофіційній обстановці....

 

Фламенко танець для людей незалежно від статі, віку та статусу

Танець фламенко має багато переваг у порівнянні з іншими танцями. На відміну від більшості танців, які є парними, фламенко не вимагає наявності партнера, відтак, дає можливість  сконцентруватися на своєму розвитку. Як стверджують фахівці, для танцювання фламенко не потрібно багато зовнішнього простору, а важливим є внутрішній простір. Цей танець для людей незалежно від статі, віку та статусу.

«Феномен фламенко є відносно новим для Львівщини, але він впевнено і гармонійно вписується простір міст Львівщини» - каже Світлана Бордун.

Багато літ у Львові поєднювалось багато культур, тому субкультура фламенко доступна львів’янам.

За словами пані Світлани фламенко є одним із найпопулярніших танців у світі. Його популярність пов’язана з тим, що у сучасному суспільстві змінюються ролі чоловіка та жінки - жінка стає більш впливовою та сильною. Саме танець фламенко допомагає відчути впевненість у собі, відчути свій власний простір і дати його зрозуміти іншим.

 

Червоноград любить фламенко

Мешканці міста Червонограда, першими після киян мали змогу минулого року побачити, почути і відчути фламенко.«Всі композиції, які були представлені у програмі, виконувались у стилях народного фламенко, зберігаючи традиційну структуру та форму виконання» - каже Світлана БордунПрограму створили кияни: Лілія Фернандес (вокал), Євген Седько (гітара), Ольга Островерх та Олена Пяткіна (танець)За словами Світлана Бордун головна ідея концерту – популяризувати мистецтво фламенко. Кожен із учасників Вечора пройшов довгий шлях від фламенко, як хоббі до фламенко, як професіЇ. Якщо ми говоримо про танцівниць, то постійне вдосконалення майстерності (в Іспанії, в майстрів фламенко) доповнилось і концертними виступами, і викладацькою діяльністю у власних студіях фламенко.Завтра у музей історії релігії, що на пл. Музейна. 1. концертна програма Noche flamenca/Вечір фламенко.«Голос, гітара, тіло – це три нерозривні складові такого явища як фламенко.За словами Світлани Бурдун один із учасників гітарист Женя Седько - як переможець конкурсу гітаристів фламенко, що був організований посольством Іспанії, отримав змогу навчатись на батьківщині фламенко. Він сильний хлопчина у техніці гри. Адже для слов’янина - це нелегкий ритм, тому що його відчути дуже важко , але Женя молодець.

 

І трохи історії……

 Фламенко — південноіспанський музичний, пісенний і танцювальний стиль, який склався в Андалусії наприкінці 18го сторіччя (перша згадка в літературі - 1774 рік). Спів і танець сольні, супроводжуються грою на гітарі, кастаньєтах.

Виконавці фламенко називаются «байлаор» (танцюрист), «кантаор» (співак), «токаор» (гітарист). Ритм у фламенко звуть компа́с. Мистецтво фламенко включає до себе низку жанрів, кожен з яких має специфічну структуру, характер та компа́с.