"Анти-Шкарлет": у Львові протестували проти призначення нового міністра освіти, - ВІДЕО, ФОТО

21 грудня о 19:00 на вулиці Винниченка у Львові, біля будівлі Львівської обласної державної адміністрації влаштували акцію проти призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки України. 

Як передає 032.ua, акцію влаштували представники організації "Українські студенти за свободу", долучилися представники львівської молодіжної організації "Студентське братство", студентських братств Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного університету "Львівська політехніка", УКУ, молодь з інших вишів та небайдужі наукові працівники й освітяни.

Активістів обурило призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра, який подавав свою кандидатуру вдруге і його підтримали народні депутати від ОПЗЖ, "За майбутнє" і депутатської групи "Довіра". Парламент підтримав Сергія Шкарлета, попри обурення громадськості, численні пікети студентів та відкриті звернення науковців, ректоратів університетів та крики "Ганьба" від меншості у Верховній Раді України.

Головною причиною, чому людей не влаштовує Сергій Шкарлет - плагіат у наукових роботах. Серед іншого - участь новообраного міністра у "Партії регіонів", через що його порівнюють із ексміністром освіти Дмитром Табачником. Студенти вважають такі дії наступом на українську освіту та вимагають, що Шкарлет подав у відставку. Активісти демонстративно спалили його світлину.

У ході акції до учасників вийшла голова Львівської ОДА Ірина Гримак, яка запевнила, що місцева влада підтримує дії студентів. Вона, а також депутатка Львівської облради Іванна Герус і народна депутатка Наталія Піпа зазначили, що солідарні з молоддю. На найближчій сесії облради на Львівщині збираються також прийняти звернення до прем'єр-міністра України щодо відставки міністра освіти.

Додамо, що раніше проти призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра відкрито виступили у Національному університеті "Києво-Могилянська академія", солідарність із колегами висловили в Українському католицькому університеті. Як повідомили у ректораті УКУ, вони "вітають рішення Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій від 16 грудня 2020 року не підтримати кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду Міністра освіти і науки України". Свою позицію львів'яни виклали у зверненні ще від 1 липня та закликали народних депутатів "обстояти належні принципи академічної доброчесності в реалізації державної політики у сфері освіти й науки, оскільки вони лежать в основі життєздатності і продуктивності освітньо-наукової спільноти".

Довідково: Сергію Шкарлету 48 років, він родом з Коканда (Узбекистан). За фахом - математик та економіст, навчався у Київському політехнічному університеті та у Фінансово-економічному інституті при Чернігівському технологічному університеті. Має науковий ступінь доктора економічних наук та вчене звання професора кафедри менеджменту Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая. 2010 року став ректором Чернігівського технологічного університету.

Читайте також: Новорічні та різдвяні пісні: атмосферна добірка музичних хітів