Новорічні та різдвяні пісні: атмосферна добірка музичних хітів

Фото: Rodion Kutsaev

Новий рік та Різдво - це свята, які супроводжуються не лише чудовою атмосферою з гірляндами та ялинками, а також подарунками і вечерями у колі близьких людей, але й тематичними піснями. Що в Україні, що за кордоном створили багато цікавих композицій до цих свят, тож журналістка 032.ua пропонує насолодитися найкращими.

“Щедрик”

Різдвяна пісня, якою українці справді можуть пишатися - це “Щедрик” Миколи Леонтовича. Над її створенням композитор працював майже все своє життя. “Щедрик” побачив світ на початку ХХ століття (орієнтовно 1901 року). 1919 року хор Олександра Кошиця вирушив на гастролі Європою, де усі мали змогу почути роботу Леонтовича. Але світову популярність їй приніс Петро Вільговський - американський композитор українського походження, який 1936 року створив англійські тексти до “Щедрика”, який також відомий як “Дзвінка колядка” (Carol of the Bells), і після цього вона стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі. Українську пісню перекладали німецькою, французькою, іспанською, японською та іншими мовами, у наш час українські виконавці також створюють різноманітні обробки “Щедрика”.

"Скрябін" – “З Новим роком і Рождеством”

Ще у 2006 році гурт “Скрябін” випустив альбом “Гламур”, куди увійшла добра і атмосферна пісня “З Новим роком і Рождеством”, у якій Андрій Кузьменко бажає усім щастя та веселих свят.

ABBA - Happy New Year

Ця пісня була новорічним хітом за часів молодості ваших мамів і татусів, а може навіть бабусь і дідусів. Втім, досі не втрачає актуальності й мало яка вечірка незадовго до “биття дзвонів” проходить без цієї композиції шведського гурту.

We Wish You a Merry Christmas

Так як і “Щедрик” в Україні, це різдвяна пісенька, але походить з Англії 16 століття. Саме її кілька століть поспіль виконували у світських родинах на Святвечір, а колядникам роздавали солодощі. До слова, це одна з небагатьох колядок, де згадується ще й Новий рік.

Jingle Bells

“Дзвін дзвіночків” носить титул американської різдвяної пісні, яка найвідоміша у світі та яку найчастіше виконують. Написав її у 1857 році Джеймс Лорд П’єрпойнт до Дня подяки, але популярність вона здобула аж у 1940-х роках завдяки оригінальному виконанню Бінга Кросбі.

Bobby Helms - Jingle Bell Rock

Не менш популярною за оригінальні “Дзвіночки” стала композиція Боббі Гелмза. Її часто можна почути у фільмах з новорічною тематикою, та й сама по собі вона може створити веселу й невимушену атмосферу.

Silent Night

“Тиха ніч”, або Stille Nacht - інша відома різдвяна пісенька, що походить із Австрії. Її створив 1818 року композитор Франц Губер у різдвяний вечір, а того ж дня на урочистій месі він її представив прихожанам. Через деякий час пісня стала широко популярною у Європі, а зараз вона занесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Deck the Halls 

Колядка Deck the Halls (“Прикрашаймо наші хати) - англійська колядка початку 18 століття. Її також дуже часто виконували під час зимових свят та використовували у різноманітних художніх творах. Історичні джерела свідчать, що сама мелодія походить з Уельсу 16 століття, а згодом її опрацював англійський музикант Томас Оліфант, завдяки якому вона й стала популярною.

Frank Sinatra - Let It Snow!

Цю пісню створив 1945 року американський поет Семмі Кан у тандемі з композитором Джулі Стайном у Голлівуді. Автори мріяли посеред літа про прохолоду і висловили таким чином своє бажання. Після виконання на радіо того ж року Воном Монро, композиція стала хітом, але особливої популярності набула після виконання Френком Сінатрою. Попри те, що згадки про Різдво у ній немає, вона стала неодмінним музичним атрибутом зимових свят.

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

1994 року американська співачка Мерая Кері випустила різдвяний сингл, який одразу ж став хітом. Без All I Want For Christmas Is You важко уявити святковий плейлист меломанів. Тож не дивно, що у 2019 році виконавиця потішила фанатів оновленою версією цього треку.

Wham! - Last Christmas

Популярна з 1984-го. Саме так можна охарактеризувати композицію Last Christmas британського поп-гурту Wham!. Свого часу пісня стала першою у чартах багатьох країн, її переспівували Джордж Майкл, Біллі Пайпер, Аріана Гранде, Arctic Monkeys, Coldplay та інші, серед яких навіть Crazy Frog.

До вашої уваги також добірки різдвяних і новорічних пісень від українських та зарубіжних виконавців, що зможуть надовго створити приємну атмосферу:

Читайте також: 10 фільмів з новорічною атмосферою, які варто подивитися