"Непораховані з 1932": в Україні відкрили онлайн-ресторан пам'яті жертв Голодомору

28 листопада 2020 року в Україні відбудеться щорічний національний День пам'яті жертв Голодоморів. Він припадає на четверту суботу листопада. У цей день громадяни покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам Голодоморів в Україні.

Як передає 032.ua, незадовго до цього дня студенти Української академії лідерства створили онлайн-ресторан "Непораховані з 1932" ("Uncounted since 1932"). На основі спогадів свідків Голодомору, молодь приготувала та розмістила на сайті фото страв, якими харчувалися українці у голодні роки. У "меню" - атеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи та інші страви, а "ціна" кожної - врятовані людські життя.

Частину рецептів відтворили за спогадами власних бабусь і дідусів, які розповіли про перемелювання у ступі кори дуба чи берези, коренів лободи, стебел ромашки чи кульбаби і потім випікали коржі. Фотографії цих страв у більш звичному для сучасних людей форматі виклали на сайт, щоб привернути увагу до трагічної сторінки історії України.

Нагадаємо, що Голодомор 1932 - 1933 років був геноцидом української нації, скоєним керівництвом Радянського Союзу, щоб ліквідувати український спротив режиму. Із України вивезли весь урожай і худобу, не залишивши людям нічого. За даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду померло від 4,5 до 7 мільйонів осіб. Точне число загиблих досі невідоме, тому з 2017 року створили проєкт "Непораховані з 1932" - перші три роки українцям пропонували завітати до "вуличного ресторану" та скуштувати страви того часу. Цього року створили тематичний сайт.

Читайте також: На 37 році життя не стало засновника Львівського тижня моди Петра Нестеренка: подробиці