Днями на Львівщині виявили ще один випадок захворювання на ботулізм. Захворіла 19-річна дівчина, яка вживала у їжу в'ялену рибу. Наступного дня проявилися симптоми хвороби: сухіть в роті, порушення зору, проблеми з ковтанням і диханням.
Як повідомила лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Тімко, зараз пацієнтку рятують у Пустомитівській центральній райлікарні. Дівчині ввели протиботулінічнй гептавалентний антитоксин. Потерпіла перебуває у важкому стані.
Зазначимо, ботулізм - серйозне інфекційне захворювання, яке виникає при отруєнні. Воно вражає насамперед нервову систему: збудник хвороби виділяє сильнодіючий токсин, який швидко розповсюджується по тілу. Паличка ботулізму може перебувати у ґрунті, на фруктах чи овочах, грибах, у водоймах та у кишковому тракті окремих тварин чи риб. Ззовні їх складно відрізнити від доброякісних продуктів. Убезпечити себе моржна лише при хорошій термічній обробці їжі, просушці, соленні їжі тощо.
Окрім цього, лікарка закликала мешканців Львівщини не вживати зіпсуті консерви та не купувати копчену, солену чи в'ялену рибу на стихійних ринках. Вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення.
За словами Наталії Тімко, клінічні прояви ботулізму починаються через 36 годин після споживання зіпсутого продукту. Першими симптомами є: загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою. При перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря.
Читайте також: Кількість хворих на коронавірус по Україні: статистика за 20 серпня