Лікарям 3-ї стоматполіклініки у Львові майже 3 роки не виплачують зарплату: працівники пікетували біля апеляційного суду, - ВІДЕО, ФОТО

27 липня у Львівському апеляційному суді, що на пл. Соборній, 7, розглядали справу щодо невиплати зарплати лікарям-стоматологам. Працівники 3-ї стоматологічної поліклініки Львова (вул. Петлюри,17) уже майже 3 роки не отримують зароблених коштів. І вже майже 3 роки тривають суди по справі.

Як передає 032.ua, у цей же день, щоби підтримати колегу Юрія Казмірчука - працівника лікарні та учасника АТО, біля суду зібралися стоматологи та відвідувачі лікарні, а також небайдужі львів’яни. За словами Юрія Казмірчука, Львівська міська рада через апеляційний суд вирішила скасувати йому виплату заборгованості по зарплаті за майже 3 роки. Він вважає, що таким чином дискримінують УБД і намагаються ліквідувати 3-тю стоматполіклініку.

“Такі самі дії вчиняються щодо інших комунальних медичних закладів Львова, які станом на нині збереглися. Була ухвала ЛМР щодо перетворення нас у комунальне некомерційне підприємство, але умови поставили такі, що довго медзаклад не зможе проіснувати”, - зазначив Юрій Казмірчук.

За словами працівників медичної установи, 3-тя стоматполіклініка вижила завдяки благодійним пожертвам відвідувачів. Допомагали і волонтери, які приносили матеріали для лікування людей. Уже 3 роки комунальний заклад продовжує у такому режимі приймати людей. Обслуговують мешканців Залізничного та інших районів, зокрема пільговиків та учасників бойових дій.

Аналогічних судових справ є близько 200 - саме стільки працівників комунальної поліклініки не отримують заробітної плати. У судах першої інстанції усі справи стоматологи виграли, але Львівська міська рада подала апеляцію.

Активісти з ГО “Народна дія. Львів” допомагають стоматологам відстояти свої права у суді. Львів’яни наголосили, що суд першої інстанції вказав - фінансувати комунальні заклади охорони здоров'я має Львівська міська рада. У громадській організації додали, що аби стягнути кошти юридично правильно, зараз збираються змінити відповідача у справі й вимагати гроші саме з ЛМР, а не з Комунальної 3-ї стоматологічної поліклініки. Якщо ж не вдасться виграти апеляцію, справу готові довести аж до Європейського суду.

Нагадаємо, у 2017 році розпочалася реформа поліклінік у Львові. Із комунальних дотаційних лікарень їх перетворили на комунальні некомерційні підприємства. Метою реформи була легалізація платних послуг та зменшення видатків з бюджету на утримання закладів охорони здоров’я. Частина установ переформатувалася, а частина - виступила проти. Зокрема, 3-тя, 4-та і 5-та стоматологічні поліклініки оскаржили реформу в суді. Медики також неодноразово пікетували біля стін Львівської мерії, щоби показати свою позицію.

Попри те, що стоматологи виграли суди першої інстанції, їм коштів не виплатили, у зв’язку з відсутністю коштів на рахунках. А 29 листопада 2018 року Комунальну 3-тю стоматполіклініку міста Львова узагалі ліквідували ухвалою ЛМР. Медичний заклад приєднали до КНП Стоматологічна поліклініка №4. 

Читайте також: Інститут “Укрзахідпроектреставрація” може зникнути: що кажуть у ЛМР та Мінрегіоні