Чи зросте кава по-львівськи?

Cвітом облетіла новина про те, що у Колумбії – одній з найбільших країн-виробників кави - страйкують фермери. Потім, що у Бразилії, Індонезії та В’єтнамі – дощі та посуха, відтак, урожай кави під серйозною загрозою. Експерти прогнозують, що саме через ці чинники ціна на зелене зерно може зрости на 30-40%. Чи варто непокоїтись мешканцям Львівщини, які у день випивають по декілька філіжанок кави за те, що улюблений напій знову зросте у ціні .

У кав’ярні з-поміж традиційної львівської говірки легко розпізнати туристів. Італієць Франческо Тотаро приїхав до коханої Олесі. В рідній Італії каву пив щодня по декілька разів, тому й у Львові не відмовляє собі у цьому задоволенні.

“Я часто п’ю каву у Вашому місті. У львівських кав’ярнях завжди так людно. Львів’яни люблять каву, так як італійці пасту”, - розповідає Франческо.

Питаємо в нього, скільки, зазвичай, платить за горнятко кави у Львові.

 “Два, два з половиною євро. У Вас смачна кава. Але й ціни не низькі”. В Італії, каже, платить удвічі менше. Та,варто зауважити, що там, здебільшого, готують робусту, яка поступається ціною арабіці. У львівських кав’ярнях натомість надають перевагу арабіці.

Зараз львів’яни в кав’ярнях в центрі міста платять в середньому від 10 до 25 грн. за філіжанку.

Власник кав’ярні “Світ кави” Маркіян Бедрій розповідає, що основним чинником, що формує ціну на каву, не є зелене зерно. Податки, які щороку зростають майже на 30%, ціни на комунальні послуги, посуд, зарплати працівникам – саме вони формують ціну на ту філіжанку кави, яку ми традиційно замовляємо у кафе. Ціна ж на зелені зерна лише частково позначається на кінцевій вартості напою. Та навіть за останні п’ять років сировина виросла в ціні на майже 50%. Пан Маркіян зазначає, якщо кава таки здорожчає і перейде в сегмент дорожчих напоїв, то її намагатимуться здешевити. Дехто замінить її на робусту: “Робуста – найдешевший сорт. Якщо китайці захочуть її вирощувати, то обов’язково навчаться це робити”. 

Пані Ліля, відома львів’янам смачною та порівняно недорогою кавою, яку готує її власноруч у кав’ярні “Вірменка”, каже, що ціну на філіжанку напою уже не піднімали давно. Скільки часу ще зможе протриматись на ціні 10 гривень за горнятко – поки не знає. “Дорогих кав’ярень в центрі є дуже багато. Але середньостатистичний не дуже багатий клієнт також хоче випити доброї кави. Ми, власне, розраховуємо на такого клієнта і пропонуємо їм недорогу, але якісну каву”, – розповідає Ліля Делікатна, директор “Вірменки”.

Львів’яни ж хоч і платять за каву немало, та відмовлятись від улюбленого напою навіть у випадку, коли він здорожчає на кілька гривень, не будуть.

Андрій Сидор, організатор Свята кави, говорить, що двадцять гривень – це оптимальна ціна за горнятко кави при теперішньому курсі. Вважає, що найближчим часом у ціні вона не мала б зрости, адже кав’ярні мають досить велику націнку, тому на кінцевому споживачеві воно не відобразиться.