Від 11 травня у Львові офіційно дозволили роботу літніх майданчиків та терас, але з певними карантинними обмеженнями. Тому журналістка 032.ua вирішила перевірити, чи дотримуються львів'яни та підприємці карантинних вимог.
Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк наголосила на тому, що заклади, які не дотримуються протоколу міськради, будуть закривати.
За даними пресслужби Львівської міської ради, серед карантинних обмежень, які повинні дотримуватися при функціонуванні закладів громадського харчування в межах літніх майданчиків та обслуговування на виніс є:
- У рамках послаблення карантинних заходів діяльність закладу громадського харчування повинна відбуватися виключно в межах літнього майданчику та обслуговування на виніс;
- Усі працівники закладів повинні мати двотижневий графік роботи (2 тижні через 2 тижні);
- Кожному працівнику повинні замірювати температуру кожних 4 години, але не менше аніж 2 раз на робочу зміну. Перший замір температури потрібно провести до початку робочої зміни. Всі заміри мають фіксувати у журналі здоров’я;
- Усі працівники повинні бути у захисних масках та рукавицях, які потрібно змінювати кожних 2 години.
- На роботу не повинні допускати працівників з ознаками ГРВІ або інших респіраторних захворювань;
- Власники повинні встановити столи на відстані не менша ніж 1,5 м;
- При вході на літню терасу обов'язково повині бути станції дезінфекції;
- У закладі не можна використовувати звичне паперове меню, його можнв замінити на меню в електронному форматі;
- Усім відвідувачам повинні вимірювати температуру тіла. Людина, яка має підвищений рівень температури тіла (більше 37,5) не повинна знаходитися у закладі;
- Працівники повинні видавати замовлення з дотриманням соціальної дистанції та мінімальним контактом з відвідувачами;
- Щодня перед відкриттям та після закриття літнього майданчику повинні проводити дезінфекцію. Кожних 4 години працівники мають робити вологе прибирання літнього майданчику;
- У закладах рекомендують проводити безготівкову оплату;
- Багаторазові прибори у закладі повинні обробляти високою температурою, або використовувати одноразові;
- Прибори чи кондименти до напоїв (цукор, мішалки, трубочки, тощо) повинні видавати лише в індивідуальній упаковці;
- До кожного замовлення повинні видавати вологі серветки та дезінфектори в індивідуальній упаковці;
- Вологе прибирання на кухні та дезінфекцію повинні робити кожних 3 години;
- У кожному закладі повинні бути на видному місці розміщені вимоги до діяльності закладів громадського харчування;
- Відвідувачам можна користуватися туалетами закладу. Там мають робити дезінфекцію та вологе прибирання після кожного відвідувача;
- Якщо замовлення роблять на виніс, то продукти харчування або готові страви та напої повинні запаковувати в одноразову тару;
- У кожному закладі мають бути розмітки для забезпечення дистанції між відвідувачами не менше ніж 1,5 м.;
- Відвідувач при оформленні замовлення повинен бути у масці;
- Станцію замовлення на винос повинні встановити на території літнього майданчику так, щоб не перетинатися з відвідувачами літнього майданчику;
Отже, кореспондентка 032.ua перевірила, як відвідувачі та власники літніх терас ресторанів у центрі міста дотримуються вищенаведених правил. Кількість людей у Львові значно побільшала, а літні майданчики деяких закладів харчування переповнені. Дуже рідно у місті зустрінеш людей у масці, а на терасах просто неба їх майже немає.
Деякі ресторани не мають розмітки, яка повинна встановити дистанцію між відвідувачами 1,5 м. Також столи у певних закладах знаходилися дуже близько, тому деякі люди сиділи ближче ніж на відстані 1,5 м.