За три дні на порозі кожного дому буде велике християнське свято - Великдень. За давніми традиціями, саме в Чистий четвер господині наводять лад в будинках. Вже протягом багатьох років перед Великоднем віряни фарбують, розмальовують та розписують яйця, тому для тих, хто притримується цих пасхальних ритуалів журналістка 032.ua підготувала рецепти природних барвників для яєць, інгредієнти для яких є в кожній оселі.
Чому фарбують крашанки?
За стародавніми переказами, Марія Магдалина подарувала куряче яйце римському правителю Тиберію з нагоди воскресіння Ісуса. Імператор в цю новину не повірив, адже вважав, що якщо людина воскресла, то й звичайне біле яйце з легкістю може перетворитись у червоне. Згодом, диво таки сталося – біле яйце змінило колір і стало червоним. Цей випадок став підтвердженням чистої віри в серці християнки. Саме тих часів на Великдень фарбують яйця, а основним кольором серед крашанок став - червоний.
Як приготувати червоний барвник
Такого традиційного червоного кольору крашанкам надає відвар цибулиння.
Рецепт: потрібно 2 склянки цибулиння залити 2 літрами води. Цю суміш потрібно варити годину на маленькому вогні. Опісля відвар проціджуємо і в ньому варимо яйця.
Залежно від того, скільки часу яйця будуть варитися їх палітра може бути різноманітною: від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.
Як приготувати жовтий барвник
Серед усіх рекомендацій журналістка 032.ua обрала найкращий рецепт для приготування жовтого барвника. Головним інгредієнтом стала - куркума.
Рецепт: 3 столових ложки куркуми на 1 літр води потрібно кип’ятити протягом 15 хвилин. Коли відвар буде готовий, слід занурити туди щойно зварені яйця. Вже за 15 хвилин у вас вийдуть яскраві жовті крашанки сонячного відтінку.
Барвник жовтого кольору. Фото - з вільного доступу
Як приготувати блакитний барвник
Щоб створити барвник, який буде давати відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього кольору вам знадобиться червонокачанна капуста. Коштує вона усього 20 грн.
Рецепт: Для приготування ви повинні подрібнити чималу голівку капусти та залити її водою (0,5 літра). Потім треба додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Настій треба процідити і опустити щойно зварені яйця. Тримати їх можна у відварі від 30 хвилин до 3 годин. Після висихання крашанки змінюють колір від бузкового до блакитного.
Барвник блакитного кольору. Фото - з вільного доступу
Як приготувати фіолетовий чи лавандовий барвник
Усім відомо, що чудовим барвником для яєць можуть стати різноманітні ягоди, але найдієвішою для створення лавандового відтінку стала - чорниця. Саме відвар з цієї ягоди добре зафарбовує шкарлупиння та надає ніжного фіолетового кольору.
Рецепт: яйця можна пофарбувати і відваром зі свіжих ягід, і чорничним варенням. Потрібно гарно зварити ягоди, щоб колір води став насиченим, а потім у самий відвар занурити варені яйця. Тримати можна від 15 хвилин до години часу. Відтінок крашанок може бути і насиченим фіолетовим і ніжним лавандовим.
Барвник лавандового кольору. Фото - з вільного доступу
Як приготувати рожевий барвник
Фаворитом серед природних барвників, який допоможе створити рожевий колір, став буряк. Саме цей овоч найкраще підходить для створення рожевого відтінку для крашанок. Хороший результат дасть і настій, і відвар — колір вийде однаково рожевим.
Рецепт настою: Буряк потрібно натерти на великій тертці і залити водою — 0,3 літра. До суміші додати дві столові ложки оцту і дати настоятися півгодини. У готовий барвник потрібно опустити готові яйця на 10-15 хвилин. Крашанки набудуть ніжного рожевого відтінку.
Рецепт відвару: Натертий буряк залила водою так, або вона ледве його покривала, потім додати 2 столові ложки оцту. Суміш кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні і процідити. Після приготування потрібно занурити у нього варені яйця і тримати 10-15 хвилин. Вийшли рожеві крашанки із бузковим відтінком.
Бавник рожевого кольору. Фото - з вільного доступу