В Україні під час карантину через поширення нового коронавірсу багато українців активно здійснювали покупки продуктів у супермаркетах, швидко зникали з поличок крупи, зокрема - гречка.
У зв'язку з цим, журналістка 032.ua пропонує добірку рецептів, які можна приготувати вдома, щоб урізноманітнити раціон та позбутися запасів.
Солодка гречана каша з бананом і ківі
Фото: солодка гречана каша / stravy.net
Інгредієнти:
- 1 склянка гречаної крупи;
- 2 склянки холодної води;
- 0,5 склянки свіжого молока;
- 3 г сілі;
- 5 г цукру;
- 35 г вершкового масла;
- 2 банани;
- 1 ківі;
Спосіб приготування: гречану крупу перебрати і промити, у пательні розтопити вершкове масло і викласти у нього підготовлену крупу. Обсмажувати, помішуючи, 3-4 хв до смачного запаху. Воду довести до кипіння, розчинити в ній сіль і всипати підсмажену гречку. На великому вогні довести до кипіння, далі знизити вогонь до мінімального і готувати під кришкою приблизно 15 хвилин. Додати молоко, цукор і один почищений і нарізаний невеликими кубиками банан. На середньому вогні довести до кипіння, проварити хвилину, зняти з вогню і залишити під кришкою на 10 хвилин. Подавати, прикрасивши шматочками банану та ківі.
Гранола із гречки
Фото: гранола з гречки / фото з відкритих джерел
Інгредієнти:
- 1/2 склянки гречаної гречаної крупи;
- 1/2 склянки мигдалю;
- 1/2 чашки кунжуту (чорний або білий або обидва);
- 1/4 чашки нарізаних фініків;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 1 столова ложка меду;
- 1 чайна ложка кориці;
- 1 чайна ложка кмину;
- 1/2 чайної ложки солі.
Спосіб приготування: розігрійте духовку до 190 ° C, вистеліть деко пергаментом. Змішайте всі інгредієнти в мисці, потім розкладіть суміш на підготовлений лист. Випікати в духовці до золотистого кольору, близько 20 хвилин, вийняти з духовки і дати охолонути.
Гречані оладки з печерицями - пісний рецепт
Фото: Гречані оладки з печерицями / stravy.net/
Інгредієнти:
- 400 г гречки (вареної);
- 200 г печериць;
- 1 шт. цибуля;
- 1 шт. яйце;
- олія для смаження;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування: цибулю дрібно поріжте та обсмажте на олії до золотистого кольору, до неї додайте порізані печериці і смажте до випаровування всієї рідини. Печериці змішайте з гречкою і яйцем, посоліть і поперчіть за смаком. Гречану масу викладіть столовою ложкою на сковороду із розігрітою олією і обсмажте оладки з двох сторін до хрусткої скоринки.
Гречаник з домашнім сиром
Фото: Гречаник з домашнім сиром / stravy.net
Інгредієнти:
- 2 склянки гречаної крупи;
- 2 склянки окропу ;
- 0,5 кг домашнього сиру;
- 2 шт яйця;
- 3 ст ложки вершкового масла;
- цукор, ванільний цукор і сіль - за смаком;
- панірувальні сухарі - для посипання форми.
Спосіб приготування: гречку добре промийте, висипте в каструлю, залийте окропом, закрийте кришкою і залиште на 2 години. Відкиньте гречку на сито, потім пересипте назад в каструлю, додайте вершкове масло. Накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин, додайте 1 яйце. Сир збийте з цукром, ванільним цукром і одним яйцем до пишної однорідної маси. З’єднайте гречку і сирну масу, ретельно перемішайте, викладіть гречано-сирну масу у форму, змащену вершковим маслом і посипану панірувальними сухарями. Запікайте 30 хв при температурі 180 °C.
Гречаники з м'ясом в мультиварці
Фото: Гречаники з м'ясом в мультиварці / stravy.net
Інгредієнти:
- 1 склянка відвареної гречаної крупи;
- 2 курячих яйця;
- 3 цибулини;
- спеції;
- 500 грам будь-якого фаршу;
- трохи соняшникової олії;
- сметана.
Спосіб приготування: пропустіть через м'ясорубку очищений часник з цибулею і відварну гречку, перемішайте з будь-яким фаршем, додайте до отриманої маси спеції, сіль і курячі яйця. знову все перемішайте. Формуйте котлети з фаршу та обсмажуйте в мультиварці по 20 хвилин з кожного боку в режимі "випічка". Коли котлети будуть готові, залийте їх сметаною і залиште 30 хвилин у режимі "гасіння".
Гречаний салат з перепелиними яйцями
Фото: Гречаний салат з перепелиними яйцями / stravy.net
Інгредієнти:
- 170 г гречки;
- 200 г помідорів черрі;
- 8 шт. перепелиних яєць;
- 250 г моцарелли;
- листя салату - за смаком;
- 80 г домашнього майонезу;
- 100 г сметани або натуральногог йогурту;
- 1,5 ст. ложки негострої гірчиці;
- 0,5 ч. ложки солі.
Спосіб приготування: гречку відваріть до м’якості, відваривши перепелині яйця, остудіть їх і очистіть. На дно тарілки для салату викладіть подрібнене салатне листя, перемішайте гречку, розрізані навпіл помідори черрі і половинки кульок моцарелли. Зверху викладіть ще один шар салатного листя. Приготуйте соус, перемішавши всі інгредієнти, полийте ним салат.
Голубці з картоплею і гречкою
Фото: Голубці з картоплею і гречкою / stravy.net
Інгредієнти:
- 1 шт. капусти;
- 2 кг картоплі;
- 250 г гречки;
- 3-4 шт цибулі;
- 3-4 зубці часника;
- 3-4 ст. ложки олії;
- 1-2 шт лаврового листа;
- 1,5-2 л. грибного бульйону або води;
- чорний мелений перець та сіль: за смаком.
Спосіб приготування: листки капусти зваріть у підсоленій воді, сиру картоплю помийте і почистіть, після чого натріть на тертці і добре відтисніть, щоб позбутися зайвої рідини, помиту гречку варіть до готовності. Цибулю та часник дрібно наріжте, підсмажте на олії до золотистого кольору й вимішайте з картоплею та гречкою, потім посоліть і поперчіть начинку за смаком. Розкладіть фарш на капустяне листя і загорніть голубці. Складіть їх у вогнетривку посудину, покладіть лавровий листок, залийте грибним бульйоном або водою і ще трохи підсолити. Поставити в духовку на годину-півтори. Подавати голубці гарячими, поливши олією.
Гречані котлети з сиром і шпинатом
Фото: Гречані котлети з сиром і шпинатом / milkalliance.com.ua
Інгредієнти:
- 2 склянки гречки;
- 200 г тертого сиру;
- 100 г свіжого шпинату;
- 2 яйця;
- 3 зуб. часнику;
- щіпка червоного перцю;
- сіль – за смаком;
- 2 ст. л. свіжого або сушеного кропу;
- борошно або панірувальні сухарі;
Спосіб приготування: промийте та відваріть гречку та остудіть, потім з'єднайте її з яйцями, кропом, шпинатом, сіллю, перцем, сиром і подрібненим часником. Добре перемішайте і сформуйте котлети, обваляйте їх у борошні і панірувальних сухарях. Розігрійте рослинну олію на сковороді і обсмажте котлети на середньому вогні з обох сторін.
Гречана ковбаса
Фото: гречані ковбаски / Depositphotos
Інгредієнти:
- 240 г гречки;
- 700 г курячої печінки;
- 100 г сала;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 1 ст.л. олії;
- сіль, перець;
- 1.5 м оболонки для ковбаси.
Спосіб приготування: до подрібненої печінки потрібно додати варену гречку, смажене сало з цибулею, спеції за смаком і тертий часник. Цією сумішшю потрібно начинити оболонку для ковбаси і поставити варитися на 20 хвилин, потім ковбасу слід підсмажити на сковороді до скоринки.
Гречка з сиром і яйцем
Фото: гречка з яйцем і сиром / goodhouse.com.ua
Інгредієнти:
- 1 стакан гречки;
- 5 шт яєць курячих;
- 200 г бринзи;
- 1,5 шт цибулина;
- 1,5 ст. л. масло рослинне;
- 2 склянки окропу;
- Сіль, паприка, часник, перець – на ваш розсуд.
Спосіб приготування: промийте крупу, викладіть ядра в глибоку каструлю та залийте окропом, посоліть, накрийте ємність кришкою, замотайте її в рушник і залиште на 1-2 год. Подрібніть сир невеликими кубиками, цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями, у сковороду влийте 1 ст. л. олії і викладіть цибулю, обсмажте впродовж 5-7 хв. На чистій сковороді підсмажте яйця, а приготовану гречку перекладіть на блюдо, додайте цибулю і половину подрібненої бринзи. Здобріть вміст страви прянощами, спеціями і сіллю. Потім на гречку викладіть смажені курячі яйця і сир, що залишився.
Читайте також: Оригінальні сніданки за 10 хвилин: прості рецепти від львівської спеціалістки