На Львівщину повертається Кобзар

На Львівщину повернуть вкрадений пам'ятник Шевченку. Скандал з майже детективною історією спалахнув навколо бронзової фігури Кобзаря рік тому.

Виявилося, що скульптуру поета, урочисто відкриту в серпні 2011 року у Новодністровську на Буковині, поцупили з села Сопошин Жовківського району Львівської області. Місцевий підприємець Ігор Білан вивіз монумент з двору колишнього колгоспу, землі якого він узяв в оренду.

Як пояснював Білан в міліції, пам'ятник багато років стояв там безхазяйним, а він вирішив його відреставрувати. Білан відмив фігуру поета, пофарбував у бронзу і подарував своєму зятеві Руслану Панчишину, мерові Новодністровська (точніше, за документами продав за 300 грн), який поставив її в містечку до 20-річчя незалежності, пише "Сегодня".

Жителі Сопошина зажадали свого Шевченка назад і не погоджувалися на пропозицію Білана поставити за його рахунок іншу фігуру поета. Тепер влада Новодністровська офіційно пообіцяла віддати пам'ятник сопошинцям, а самі будуть ставити нову фігуру поета.