Як львів’янка Дарія Альошкіна популяризує ремесло витинанки у всьому світі, - ФОТО

У середині 19 століття в українському побуті з’явився такий унікальний елемент декору як витинанка. Цими чудовими візерунками прикрашали сільські хати, і на початку нового тисячоліття вважалося, що витинанки відходять у минуле. Втім, львів’янка Дарія Альошкіна змогла повернути популярність традиційному ремеслу та створює сотні витинанок, які прикрашають не лише сучасні заклади, але й обкладинки книжок і навіть вікна - фіранки такого типу захопили серця мешканців Польщі, Франції й Південної Кореї.

Кореспондентка сайту 032.ua поспілкувалася з мисткинею та дізналася, якими  витинанками Дарія Альошкіна підкорювала світ у 2019 році.

Вистава “Зелене Євангеліє”

За поезіями Богдана-Ігоря Антонича створили виставу про Благу вістку, що проявляється у красі, прозорості та чистоті сніжно білої витинанки. Це творчість, кохання, нові запитання, відповіді на які можна знайти у віршах Антонича і лемківських співанках. Над змістовою складовою вистави працювали режисери Євген Худзик та Зоряна Дибовська, а над візуальною - Дарія Альошкіна.

“Cartier”

Торік мисткиня надихнулась прикрасами відомого бренду “Cartier” та поєднала “ювелірний” стиль із українськими традиційними символами. У результаті вийшов унікальний ансамбль витинанкових орнаментів.

Паризький книжковий салон

Навесні 2019 року Україна взяла участь у Паризькому книжковому салоні. Окрім видатних авторів та авторок, якими змогла похвалитись наша держава перед іноземцями (Забужко, Курков, Чапай, Славінська), був також і Український стенд, який прикрашали чотири витинанки Дарії Альошкіної - “Вікно”, “Земля”, “Вода”, “Насіння”. 

Витинанки в штаб-квартирі ООН

У грудні в Женеві, у штаб-квартирі Організації об’єднаних націй відбувся благодійний ярмарок, де усі країни-учасниці представляли себе та цікавинки. Увесь крам продавався, а зібрані кошти пішли у спеціальний благодійний фонд на підтримку дитячих проектів у всьому світі. На Українському стенді було цілих 3 витинанки львівської майстрині.

“Мереживо пам’яті”

У річницю вшанування пам’яті жертв Голодомору, 26 листопада, у Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві, Дарія Альошкіна презентувала проєкт “Мереживо пам’яті”. Представлені витинанки розповідали про травматичну сторінку історії українського народу, трагічні події 1932 - 1933 років.

“Вечірні вітрини”

Окрім цього, львів’янка взяла участь у міжнародному проекті “Вечірні вітрини”. Французька декораторка Ізабель Даерон (Isabelle Daëron), яка працює з культовими світовими брендами, знайшла для себе джерело натхнення у кольорах української землі, природних матеріалів та витинанках львівської мисткині Дарії Альошкіної.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розмовляв із авторкою витинанок та дізнався, як вона відроджує давнє українське ремесло витинанки.

Читайте також: 5 обов’язкових речей, які варто зробити на свята кожному львів’янину

Повне або часткове копіювання, передрук матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Новини компаній
13:01, Сьогодні