При реконструкції Двірцевої порушили норми доступності людей з інвалідністю, — ДОКУМЕНТ

При проєктуванні та реконструкції площі Двірцевої у Львові були порушені деякі будівельні норми, зокрема ті, що стосуються доступності для маломобільних груп населення та людей з інвалідністю.

Як стало відомо журналістці 032.ua, це виявили інспектори ДАБІ під час позапланової перевірки площі. Зокрема 8 жовтня вони винесли відповідний акт.

Пізніше представники Всеукраїнського громадського об’єднання “Національна асамблея людей з інвалідністю України” (далі НАІУ) звернулись до уповноваженого президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича.

“До позапланової перевірки було залучено представника від організації-заявника — НАІУ її представника у Львівській обл., голову ГО “Реабілітація осіб з інвалідністю” Ярослава Грибальського. Під час перевірки було виявлено ряд порушень чинного законодавства, державних будівельних норм та стандартів як під час розробки проектної документації, так і передачі її на виконання генпідрядником, а також на стадії вже виконаних робіт. Однак, в Акт позапланової перевірки інспекторами ДАБІ у Львівській обл. було внесено лише частину недоліків, на котрі звертав увагу представник від НАІУ, голова правління ГО “Реабілітація осіб з інвалідністю” Я. Грибальський”, — йдеться у листі-зверненні НАІУ від 5 листопада.

У цьому ж листі перераховано, які саме неточності є на оновленій площі та що порушили виконавці реконструкції. 032.ua також отримав цей документ і подаємо усе те, що не влаштовує представників НАІУ.

Бордюр при виїзді на площу із паркомісць для людей з інвалідністю

Після реконструкції там, де колись були плавні пониження із тактильними смугами, виконавці робіт ліквідували цей пандус і встановили бордюри. Згодом, неподалік від входу до зали офіційних делегацій, бордюри усунули, виконали похилий спуск, не передбачивши водовідведення. Як результат, тепер тут водойма з водою.

Надто широкі отвори у дощоприймачах

У листі НАІУ сказано, що отвори у дощоприймачах є надто широкими — 2,5х2,5 см і тому вони є травмонебезпечними для людей з інвалідністю. За словами представника НАІУ Ярослава Грибальського, згідно з будівльними нормами (ДБН В.2.2-17, п 6.1.3; ДБН Б.2.2-5:2011 п. 9.4.16), вони мали б бути не більші, ніж 1,5х1,5 см.

Паркомісця для людей з інвалідністю надто далеко від входу

Місця для паркування транспорту осіб з інвалідністю розташовані на відстані 150 м від центрального входу до головного залізничного вокзалу і на відстані 200 м від входу до приміської зали, який обладнаний пандусом.

Згідно з будівельними нормами (ДБН В.2.2-17: п. 5.13; ДБН Б.2.2-5:2011: п. 4.20.5), на які посилається НАІУ та Ярослав Грибальський зокрема, такі місця мали б бути розташовані не дальше, ніж за 50 метрів до обладнаного входу.

Непотрібна тактильна плитка перед пандусом

скріншот з листа НАІУ

Перед пандусом, який є біля входу до приміської зали головного залізничного вокзалу Львова, встановили тактильну плитку, яка, за словами Ярослава Грибальського, геть непотрібна і суперечить будівельним нормам (ДБН 2.2.40:2018: пп. 4.4, 8.2.2, 8.2.6, 8.2.10; ДБН Б.2.2-5:201: п.4.2.8)

"Уявіть собі дитину, яка їде з пандуса не скейті. Ця тактильна плитка може спровокувати те, що дитина впаде. За законом, така плитка потрібна перед небезпекою, наприклад сходами, а пандус не є небезпекою і тому вона там геть зайва", — сказав Ярослав Грибальський.

Колота базальтова плитка на пандусах

скріншот з листа НАІУ

Замощення на пандусах платформ трамвайних зупинок викладено в комбінації звичайної плитки та колотого базальтового каменю. На думку Ярослава Грибальського, така нерівна поверхня є травмонебезпечною і порушує вимоги ДБН В.2.2-17, п. 5.7, ДБН Б.2.2-5:2011. П.5.6.10.

"За це каміння дуже легко перечепитися. Якщо вони переживали, щоб пандус не був слизьким, то могли просто обрати іншу плитку", — сказав він.

Незрозумілі тактильні смуги

На думку представників НАІУ, площі надто багато тактильних смуг, які розташовані нелогічно. А ще в деяких місцях тактильна смуга іде поруч із викладеною такою смугами такої ж ширини колотою базальтовою плиткою, яка є нерівною і схожою по своїй структурі на тактильну плитку. Це, як вважають в НАІУ, лише дозорієнттує незрячих і є порушенням будівельних норм (ДБН 2.2.40:2018: п. 8.2.12, ДБН В.2.2-17: п5.7; ДБН В.2.2-40: п 5.1.7; ДБН Б.2.2-5:2011, п. 5.6.10)

Невідповідність висоти платформ на трамвайних зупинках і надто стрімкий пандус на автобусних зупинках

"Висота трамвайної зупинки має бути в рівень підлоги або першої сходинки і повинна становити 35 см. Але в нас хтось  безвідповідальний купив берлінські трамваї, двері яких відкриваються назовні і не підходять для таких зупинок. Відтак тепер і проєктанти, і виконавці вийшли з ситуації, зробивши платформи на висоті 25 см. А пандуси на автобусних зупинках зробили надто стрімкі", — сказав Ярослав Грибальський.

У листі до уповноваженого з прав людей з інвалідністю сказано, що тим самим порушено ДБН В.2.3-5:2018; ДБН В.2.3-18 п.5.4.6,5.4.9, 10.3.5; ДСТУ 4070, п. 4.5.1.; Наказ Мінрегіону від 16.06.2017 № 151 та Наказ від 23.09.2003 № 154 "Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об'єктів благоустрою населених пунктів".ґ

***

Кілька тижнів тому представник ГО "Зручне місто" Юрій Тер-Арутюнян знімав відеоблог з площі Двірцевої і він, хоча й не належить до жодної з маломобільних груп населення, також звернув увагу на деякі нюанси, про які говорять представники НАІУ.

***

032.ua звернувся по коментарі з цього привожу до заступника директора департаменту житлово-комунального господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрія Білого та керівника ЛКП "Інститут просторового розвитку", який і проєктував площу, Олега Шміда. Коли ми отримаємо ці коментарі, то опублікуємо їх на нашому сайті, а також доповнимо цей текст.

Нагадаємо, 032.ua публікував найсвіжіше відео відремонтованої першої частини площі Двірцевої, зняте з дрона.

Повне або часткове копіювання без письмової згоди редакції заборонене та вважається порушенням авторських прав.