Як у Львові працює новий коворкінг Platforma на FuturaHUB, - ФОТО

6 вересня, у Львові на вул. Кульпарківській, 200а, мережа Platforma відкрила інноваційний коворкінг на FuturaHUB.

Кореспондент сайту 032.ua побував у новому просторі та розпитав у співзасновниці Platforma - Катерини Горіної про особливості роботи мережі, чого очікувати бізнесу від коворкінгу у Львові та де ще мають намір відкрити нові локації.

Українська мережа коворкінг-просторів Platforma є наразі найбільшою в країні, яка пропонує комфортні для ведення бізнесу офіси з сучасною інфраструктурою. Серед резидентів Platforma є як фрілансери, стартапи, так і великі tech-компанії, а також іноземці, які приїжджають працювати в Україну - усі вони беруть участь у спільних активностях, де знайомляться між собою та налагоджують контакти. Такий тип ведення справ, коли не потрібно зайвий раз виходити з коворкінгу, щоб знайти партнера, зараз є світовим трендом.

Більша частина орендаторів офісів на Platforma - це ІТ-компанії, переважно “продуктові”, а не ті, що працюють на аутсорс, але серед резидентів можна знайти і рекламні та маркетингові агентства, видавництва, палярні, логістичні компанії та навіть вчених, які винаймають приміщення для ведення своїх проектів.

Для своїх резидентів Platforma у Львові працює цілодобово, для нерезидентів - з 8:30 до 20:30. Клієнтам пропонують кілька варіантів розміщення: лаунж-зону, open space та приватні офіси.

Лаунж-зони - це незакріплені місця для всіх користувачів, де можна проводити зустрічі у зручний час. Це “місця сили”, як їх називають співзасновники, адже тут постійно відбувається спілкування у неформальній атмосфері і налагодження нових зв’язків.

Open space - це розміщення в коворкінгу із закріпленим місцем за конкретною людиною (стіл, стілець, шафка на замку). Зазвичай тут тихо, такі місця обирають фрілансери або невеликі команди.

Більшість простору на Кульпарківській, 200а у Львові займають приватні офіси різного розміру - для 2 і більше людей, без обмежень. У коворкінгу усі офіси - це трансформери, які при потребі можуть об’єднуватись чи навпаки, зменшуватись. У цьому перевага коворкінгу над офісними центрами, де потрібно орендувати приміщення з фіксованою площею та платити за неї наперед. Таким чином виграє молодий бізнес, який в коворкінгу орендує місце на місяць з автоматичною пролонгацією.

Частиною концепції нового простору у Львові є прозорі вікна та двері. Насамперед, це потрібно для того, щоби у приміщенні було якомога більше світла, окрім цього, таким чином бізнес стає більш публічним. Скляні перегородки також можна використовувати як дошку для записів, є можливість прибрати їх узагалі й зробити офіс більшим. Якщо ж комусь хочеться приватності, на вікна й двері можна наліпити спеціальну плівку з логотипом компанії.

У будівлі, крім офісів та творчих зон є 10 переговорних кімнат різного розміру та формату: є кімнати в стилі лаунж, є презентаційні з плазмами та скляними дошками. Також є скайп-кімнати, де можна усамітнитись, і лекційна зала на 100 людей, яку можуть орендувати і не резиденти коворкінгу.

До загального простору, яким можуть користуватися всі, належать: дві кухні (з умивальниками, холодильниками, барними стійками, кавоварками та мікрохвильовками), вбиральні та душові кімнати. У львівському коворкінгу є тераса, яку в теплу пору планують перетворити на додаткову лаунж-зону.

Ще одна особливість мережі - Platforma має багато локацій, але одне ком’юніті. Це означає, якщо хтось орендує офіс у Львові, але їде у відрядження, наприклад, до Києва, уже в столиці він зможе скористатися місцевим коворкінгом. Наявність картки резидента дає доступ до певної кількості безкоштовних годин користування переговорними кімнатами, декілька днів безкоштовного розміщення у лаунж-зонах і до загальних зон.

Зараз мережа налічує три локації: найперша, яку відкрили у Києві знаходиться на Арт-заводі “Платформа”, друга - в столичному бізнес-центрі “Леонардо”, а також львівська локація у FuturaHUB, яка офіційно відчинила двері 6 вересня 2019 року.

За кілька місяців у Києві мають відкрити ще два коворкінги: один поруч із Арт-заводом, інший - на Андріївському узвозі. Наступного року Platforma розшириться у Києві, велику локацію відкриють у приміщенні колишньої фабрики “Воронін”. Також зявиться коворкінг в Одесі. У планах компанії і нові локації в Харкові та Дніпрі. Platforma має і глобальні плани - відкрити свої коворкінги у країнах Східної та Центральної Європи.

Серед інших приємностей для користувачів простору - постійні розважальні заходи, спрямовані на те, щоби усі резиденти познайомились один з одним. На кожній локації є “операційна” команда з ком’юніті-менеджером на чолі, який знайомий зі всіма клієнтами та може їх познайомити для спільного ведення бізнесу.

“Ми також надаємо можливість постійно вчитися, проводимо освітні івенти для наших резидентів, які вони відвідують безкоштовно або з великими знижками. Зараз ми цей формат переводимо на новий рівень, незабаром почнемо проводити свої івенти від Platforma, а поки що проводимо з нашими партнерами”, - пояснила Катерина Горіна.

Зазвичай, резидентам пропонують заняття з вивчення англійської або іншої іноземної мови, спортивні тренування, заняття йогою та інше.

Довідково: Мережа Platforma має трьох співзасновників - це українка Катерина Горіна, а також ізраїльські партнери Рафаель Юха і Офер Керцнер, який є головним інвестором проекту. Ідея спільного створення коворкінгів виникла під час відкриття Арт-заводу 5 років тому, коли Катерина вирішила піти з журналістики у бізнес та створити офіс, який би їй самій був до душі. Офер Керцнер, який уже більше 20 років займається бізнесом в Україні, повірив обом майбутнім партнерам та доручив створювати коворкінги. Відпочатку коворкінг мав стати додатковим сервісом на Арт-заводі “Платформа”, який також заснував Офер Керцнер. Коворкінг мав стати новим форматом для бізнесу, де би клієнти мали менше зобов’язань, короткострокові контракти, і при цьому отримували більше послуг.

“Коли ми тільки відкрилися у Києві, люди не вірили, що до нас хтось поїде працювати. З дня відкриття, через два місяці, локація була заповнена на 120%”, - згадує Катерина. Сьогодні ж коворкінг Platforma вийшов далеко за межі Арт-заводу.

Що стосується Львова, то Platforma у FuturaHUB наразі є найбільшим коворкінгом у місті. Співзасновниця каже, що вони з повагою ставляться до усіх, хто займається тією ж справою, та готові влаштовувати спільні проекти з іншими коворкінг-просторами міста. Таким чином конкурентів можна змінити на партнерів.

Бізнесвумен зауважує, що журналістика їй дала багато досвіду, який вона зараз активно застосовує у бізнесі. Зокрема, це - наполегливість і можливість оперативно знайти потрібну людину, вміння спілкуватися з різними людьми та знаходити з ними спільну мову, а також здібність стисло і чітко формувати власні думки.

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав