Як з'їздити зі Львова у Ковель і на що там подивитися

Ми продовжуємо наш спецпроект "Подорожуй із 032.ua". Минулого разу ми писали про те, де орендувати альтанку біля Львова і посмажити шашлики. Цього ж разу наша публікація присвячена волинському місту під назвою Ковель, яке є одним з найбільших транспортних вузлів Західної України.

Як доїхати?

Ковель розташований на відстані 185,5 км від Львова. Найкраще сюди їхати або автомобілем, або поїздом. Якщо ви їдете автівкою, то треба їхати трасою Р15 до Жовкви, далі – до Червонограда, на Нововолинськ та Володимир-Волинський. Тривалість поїздки становить близько трьох годин.

Якщо ж ви плануєте їхати поїздом, то зі Львова вам необхідно купити квиток на поїзд "Чернівці - Ковель", вони туди курсують через день: вересень і жовтень  по непарних числах, а листопад і грудень – по парних. Або "Львів - Бахмут", потяги туди курсують щодня.

Найдешевше коштує плацкартний квиток без постільної білизни на поїзд сполученням "Львів - Бахмут" – 68 гривень, а на "Чернівці - Ковель" – 73 гривні. Тривалість поїздки сполученням "Львів - Бахмут” становить 4 години (з 14:24 до 18:22) та 7 годин 30 хвилин – сполученням "Чернівці - Ковель" (з 2:39 до 10:15).

Що тут подивитись

Водосховище на річці Турії

У південній частині міста на руслі річки Турії збудовано міське водосховище площею дзеркала в 5,55 км². Сюди з великим задоволенням приїжджають на пікнік сім'ї з дітьми, а також всі, кого цікавить активний відпочинок на природі. 

Тут є спортивні корти для гри у пляжні волейбол та футбол, дитячий майданчик, комірки для переодягання, освітлена пішохідна доріжка, нова бруківка, лавки та пірс. А ще у квітні цього року екосистему водойми поповнили на більше, ніж 1200 кілограмів карася та коропа.

Риболовля на Ковельському водосховищі, пляжний відпочинок, прогулянки на гірських велосипедах – чудовий спосіб зняти напругу, що накопичується за робочий тиждень. 

Пам'ятник паротягу на Привокзальній площі

На Привокзальній площі варто також побачити пам'ятник паротягу, який був відкритий на День залізничника понад тридцять років тому – у 1984 році.

Ліхтар з вказаними містами-побратимами

Оскільки Ковель розташований недалеко від двох сусідів України – Польщі та Білорусії (близько 70 км до кожного кордону), то розпланувати свою подорож можна так, щоб навідатися в гущу білоруських лісів та великих міст, або ж гайнути на вікенд до найближчих польських міст Холму та Любліну.

До речі, Холм – одне з міст-побратимів Ковеля. Про це можна дізнатися із табличок на ліхтарі в центрі міста, де вказані дружні міста та відстань до них із Ковеля.

Костел святої Анни

Успенський костел Святої Анни був побудований в 16 столітті за сприяння королеви Бони, короля Яна Казимира і багатьох представників знаті. Кілька разів руйнувався і відбудовувався.

У 1996 році на цьому місці встановлено перевезений з села Вишеньки костел Успіння Пресвятої Богородиці 1771 року, що став єдиним в області та одним з двох в Україні дерев'яним двовежовим католицьким храмом 18 століття.

Люблинецький кар'єр

Якщо ви шукаєте ідеї для відпочинку, щоб і без зайвих витрат, і щоб ваш відпочинок не поступався заморським курортам з неймовірно красивими краєвидами, варто подумати про відпочинок на ковельських Мальдівах. Всього за 9 кілометрів від Ковеля розташоване селище Люблинець, де є озеро, яке схоже на коралові острови.

Вода в озері неймовірно прозора та має дещо блакитне забарвлення, адже сонячні промені, потрапляючи на біле дно, відбиваються і створюють додаткове освітлення води знизу, тому ми бачимо бірюзові відтінки. Тож може здатися, що ти купаєшся десь в далеких теплих країнах. 

За походженням – це затоплений кар'єр білої глини. Береги водойми – глиняні урвища висотою до 5-7 метрів. Однак є тут і пологий пляж, а навколо ростуть кущі та дерева, які доповнюють казкову атмосферу українського оазису. 

Літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки

За 9 км від Ковеля у селі Колодяжному розташований Музей Лесі Українки, який засновано 1949-го року в садибі, де Леся Українка прожила дитячі та юнацькі роки. Саме тут Лариса Косач написала кілька десятків своїх творів, у тому числі "Сафо", "Співак", "Русалка", "Конвалія, В'язень". Саме у цей період і з'явився псевдонім "Леся Українка".

Де зупинитись?

У готелях або ж місцевих мешканців. Останні дуже часто здають кімнати. Орендувати номер стандарт в місцевому готелі "Лісова пісня" на двох за добу коштує 431 гривню, люкс – 506 гривень, сімейний – 606 гривень.

Де поїсти?

Здебільшого ресторани у Ковелі розташовані у центрі. Коли ми їздили у Ковель, то їли у ресторанні "ОТТО"  це частинка Італії в самому центрі міста. Тут готують дуже смачну піцу на заквасці та італійському борошні "Caputo", яку залишають визрівати в спеціальних умовах не менше, ніж на 48 годин. Вартість піци не більше 110 гривень.

Піца у ресторанні "ОТТО"

Пообідати можна також в ресторані мережі "Classic" – 3-поверховому закладі, що в самому центрі Ковеля, тут є піца з різними начинками, свіжа паста власного виробництва з твердих сортів пшениці, різні салати з сезонними пропозиціями, суші та десерти.

У скільки обійдеться відпочинок у Ковелі на двох

Насамкінець порахуємо вартість відпочинку у Ковелі на двох. Дорога туди-назад – 300 гривень, проживання у готелі – 431 гривня (доба).

Виходить, що відпочинок у Ковелі на двох коштуватиме 731 гривню, без харчування.

P.S. Ми не враховували харчування, оскільки у кожного різні вподобання. Ми ж коли відпочивали, то витратили на харчування близько 250 гривень.

Нагадаємо, раніше 032.ua розповідав про тест-драйв знаменитої "Чебуречної" в Брюховичах, яка славиться своїми чебуреками ще з радянських часів. 

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ ЗАБОРОНЕНЕ ТА ВВАЖАТИМЕТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ.