Частину "Укрзалізниці" можуть продати іноземним інвесторам

Частину акцій "Укрзалізниці" планують продати іноземним інвесторам для того, щоб залучити кошти до компанії для проведення модернізації.

Про це повідомив голова "Укрзалізниці" Євген Кравцов в інтерв’ю "УНІАН".

Його бачення Укрзалізниці — це орієнтація на первинний випуск акцій компаній на біржу (IPO) та продаж частини акцій на відкритому ринку. За умови, що держава зберігає контроль над ключовим активом, але є залучені приватні інвестори, які б дали гроші на розвиток компанії. "Це б створило елемент додаткового контролю з боку приватних інвесторів", — зазначив Є. Кравцов.

За його словами, у світі існує багато схожих прикладів, так, найбільший в Польщі та другий в країнах ЄС оператор вантажних залізничних перевезень PKP "Cargo" пройшов через процедуру IPO.  

Ще одним прикладом, як розповів Кравцов, є австрійська компанія "Rail Cargo", яка купила державну угорську вантажну компанію. Від такого конгломерату отримали вигоду дві сторони, адже станом на сьогодні "Rail Cargo" разом з іншими активами за межами Австрії є другою на центральному європейському ринку з вантажних перевезень.  

Нагадаємо, Київ та Львів з'єднають додатковими "Інтерсіті" до Дня Незалежності.