Було-стало: що будують на місці зруйнованих мозаїк у Львові

Останнім часом у Львові фіксують часті знищення мозаїк, зокрема, за останні два місяці у місті  знесли 2 мозаїки. Зазвичай, такі дії аргументують утепленням фасадів будинків, дотриманням закону про декомунізацію чи необачністю забудовників.

Журналістка 032.ua порівняла фото семимозаїк у різних районах Львова декілька років тому та тепер, і пропонує переглянути, що з'явилося на їхньому місці.

Мозаїчне панно на Чорновола

Вперше про втрату видимості мозаїки почали говорити у 2016 році, коли впритул до бокового фасаду будинку на вулиці Чорновола, 39, на якому й було розміщено мистецьку роботу, почали зводити будинок. На втраченій мозаїці було зображено гуцула, який грає на трембіті, а поруч з ним - жінка в національному вбранні, яка зустрічає хлібом-сіллю чоловіка-робочого. Поруч з мозаїчними постатями був невеликий напис: “Слава будівникам комунізму!”. Мистецтвознавці стверджують, що мозаїку створило студентство Львівського училища прикладного мистецтва (зараз – ЛДКДУМ ім. І. Труша) у 1965 році. Проте сьогодні повністю мозаїку можна побачити лише на світлинах 60-років.

Перше зображення - фото 1960-х років. Друге - фото 2017 р.

Мозаїка на Вітовського

Також раніше у Львові можна було побачити невелику мозаїку на вулиці Вітовського, 38. Цю роботу виконували двома техніками монументально-декоративного мистецтва: мозаїка та сграфіто. Сьогодні мозаїка збереглася лише частково, через утеплення фасаду будівлі, у якій розташована громадська приймальня СБУ.

Перше зображення — скріншот з Google Maps з жовтня 2011 року. Друге — 2015 рік.

Фриз мозаїчного горельєфу на Сахарова

Фасад будинку на вулиці Сахарова, 45 раніше прикрашало мозаїчне панно з абстрактними мотивами. За словами мистецтвознавців, цю роботу виконав знаний львівський художник Володимир Патик. Проте внаслідок реконструкції супермаркету, що був у тій будівлі, мозаїку закрили металевими листами.

Перше зображення — скріншот з Google Maps. Друге — 2015 рік.

Мозаїка Львівського коледжу

Також зазнала знищення мозаїка, яка раніше була візитівкою Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу, що на вулиці Івана Пулюя, 36. На мозаїчному панно було зображено людей різних діяльностей: спорт, наука, будівництво та виховання. Але внаслідок будівництва ще одного поверху будівлі, фасад змінили, відповідно, й мозаїку знищили.

Перше зображення — фото 2016 року. Друге — сучасне фото.

Мозаїчний декор будинку на Тарнавського

Житловий будинок на вулиці Тарнавського, 118 у Львові раніше зустрічав мешканців та гостей міста мозаїчним декором із зображенням дітей, що танцюють. Проте мозаїку знищили через утеплення фасаду будинку. Роботу із керамічної плитки виконали ще у 1980-х роках, а перекрили мозаїку у 2015 році.

Перше зображення — фото 2013 року. Друге — скріншот з Google Maps.

Скандал навколо мозаїки “Океану”

Найрезонанснішим знищенням мозаїки у Львові стало руйнування відомого рельєфу з рибками на фасаді магазину “Океан”,що на вулиці Володимира Великого 26-А. Цю мозаїку виконав Володимир Патик у 1982 році і вона встигла стати візитівкою мікрорайону, проте її знищили 18 липня 2019 року. Перебудову магазину “Океан” погодили на сесії міськради 15 лютого 2019 року. Реконструкцією магазину “Океан” займалося ТзОВ “Компанія Ріел-Естейт Груп”, забудовники обіцяли залишити назву супермаркету “Океан” та зберегти радянську мозаїку з рибками. Після знищення історичної мозаїки, місто анулювало дозвіл на виконання робіт, на забудовника також наклали штраф у розмірі 90 тис. грн.

Перше зображення — фото 2017 року. Друге — 18 липня 2019 року.

Мозаїчний рельєф на Героїв УПА

Ще донедавна стіну поблизу НВО “Кінескоп” прикрашав мозаїчний рельєф зі стилізованим зображенням жінки, що тримає у руці електролампочку - алегорія технічного прогресу. Проте не встиг вщухнути скандал навколо знесеної мозаїки магазину “Океан”, як і ця мозаїка зазнала знищення. Мистецтвознавці кажуть, що автором стилізованої мозаїки із зображенням жінки теж є Володимир Патик. Зруйнував мозаїку забудовник ТзОВ "Готельний комплекс "Таурус", який будує офісний центр з багаторівневим паркінгом на вулиці Героїв УПА, 73 у Львові.

Перше зображення — фото орієнтовно 2017 року. Друге — 2019 року.

Інформація про мозаїки взята з сайту Soviet Mosaic in Ukraine.

Нагадаємо, щоби вберегти інші львівські мозаїки від подальшого знищення, виконком Львівської міськради погодив рішення “Про збереження історичних мозаїчних творів на території міста Львова”.Тож тепер у місті планують порахувати всі мозаїки, а ті, які перебувають у незадовільному стані, ремонтуватимуть коштом міста.

Читайте також: З якого району Львова мозаїка, - ТЕСТ.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАТИМЕТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ.