Що купувати на ринку в серпні: 10 сезонних фруктів та овочів

Останній місяць літа по праву вважають найбільш родючим місяцем літа. У цей час на полицях магазинів та ринків з'являються стиглі, вирощені в природних умовах, без нітратів овочі, фрукти та ягоди. 032.ua розповідає про найсмачніші та найкорисніші з них.

Яблука

На початку місяця можна поласувати яблуками сорту "Білий налив" та "Антонівка". У цьому фрукті здоров’я міститься дуже багато потрібних організму людини вітамінів: С, В1, В2, Р, Е, каротин, калій, залізо, марганець, кальцій, пектини, цукри, органічні кислоти. Яблука допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають знизити рівень холестерину в крові та активувати мозкову діяльність. А ще яблука належать до найбільш легкозасвоюваних джерел заліза. Тож у серпні варто вживати цей фрукт, як у свіжому, так і запеченому вигляді, а також варення, компоти чи джеми з яблук.

Читайте також: 7 електронних музичних проектів, які з'явилися в Україні за останні 10 років

Сливи

Ще одним смачним плодом серпня є слива, яка є найдешевшим сезонним фруктом місяця у Львові за останні 3 роки. Слива містить більше мінералів ніж є в яблуках чи грушах. У ній багато цинку, міді, кальцію, натрію, йоду, фосфору, заліза та калію, вітаміни ‒ РР, С, Е, бета-каротин та вітаміни групи В. Вживання сливи допомагає виводити з організму канцерогени та радіонукліди, перешкоджає утворенню тромбів, сприяє нормалізації артеріального тиску, обміну речовин та зміцнює нервову систему.

Виноград

В останній місяць літа дозріває багато сортів винограду, найпопулярніші сорти якого в серпні ‒ "Лора", "Аркадія", "Преображення". Виноград є джерелом вітамінів А, С, В6, Е, К, а також на важливих мінералів: калію, кальцію, заліза, фосфору, магнію і селену. Вживання винограду сприяє уповільненню процесів старіння, сприяє очищенню кишківника від шлаків, зміцнює стінки судин та збільшує згортання крові. З винограду готують соки, вино, або засушують родзинки.

Диня

У серпні варто купляти диню та не боятися нітратів. Адже на серпень припадає пік баштанних культур. Диня корисна великим вмістом кальцію і калію, хлору і натрію, магнію і кремнію, а також багата на вітаміни РР, групи В, містить вітаміни А і С. У дині міститься в 15 разів більше заліза, ніж в молоці. Вживанні допомагає у лікуванні розладів травлення, підвищує імунітет, заспокоює нервову систему та допомагає поліпшити зовнішній вигляд. Також, диню рекомендують при схудненні, адже вона є низькокалорійною. Диня корисна у свіжому вигляді, сушеному, в'яленому, а ще корисний приготовлений із дині мед.

Кавун


Ще одна причина любити літо ‒ це сезон кавунів. У серпні з’являються стиглі херсонські кавуни, які вважаються найсмачнішими та без нітратів. У кавуні міститься багато вітамінів С та РР, вітамінів групи В, а також каротин, фолієва кислота. Кавуни корисні сечогінними властивостями, здатністю виводити зайвий холестерин, укріплювати серцево-судинні відхилення, здатністю виводити з печінки токсичні речовини. З кавунів готують мохіто та лимонади, різні коктейлі і морозиво, консервують чи вживають у вигляді солоної закуски.

Томати

Серпень радує розмаїттям томатів різних сортів: "Сливки", "Чері", "Чорний принц", "Малинівка". Помідор ‒ незамінний в раціоні здорового харчування, адже він містить близько 40% денного мінімуму вітаміну С, а також вітаміни А, B3, В5, В6, Е, та мінерали ‒ калій, фосфор, магній, кальцій та натрій. А ще із томатів можна приготувати безліч смачних та корисних страв: салати, запіканки, фаршировані помідори, бутерброди, рагу, соуси чи сік.

Баклажан

Серпень ‒ це місяць баклажанів, у цей час їх шкірка м’яка та молода. У них містяться вітаміни А, В2, В3, В6, В9, С, та мінерали ‒ калій, хлор, фосфор, сірка, кальцій, магній та натрій. Вживання баклажанів сприяє налагодженню нормальної роботи нирок, виведенню зайвого холестерину. На батьківщині баклажану, його називають ягодою довголіття, адже вживання баклажану надає ефект омолодження, покращує колір шкіри, розгладжує зморшки та сприяє пружності шкіри. Особливо смакують запечені баклажани у поєднанні з пряними травами, та сиром чи вершковим соусом.

Перець

Соковитий болгарський перець, який дозріває в кінці липня на початку серпня, містить багато клітковини, білків, жирів, амінокислот, антиоксидантів, вуглеводі та ефірних масел, а також вітаміни групи В, РР, Н, С та Е. Перець є джерелом мінералів ‒ фтору, магнію, заліза, цинку, міді, йоду та багато інших. При регулярному вживанні можна запобігти атеросклерозу, ішемічній хворобі серця, гіпертонічної хвороби, навіть захворювань судин, а також позбутися від набряків, надлишку солей та токсинів. З перцю готують салати, лечо чи фарширують на будь-який смак.

Капуста

Останній місяць літа багатий на різні види капусти: білокачанна, цвітна, броколі. Капуста багата на вітамін А, Е, С, В1, В2, В6, В9, та мікроелементи ‒ калій, кальцій, фосфор, хлор та молібден. Вживання капусти допомагає при дефіциті вітаміну C, при зайвій вазі, при виразкових хворобах та допомагає боротися з відкладенням холестерину. Капуста підходить для дієтичного харчування, а ще з неї можна приготувати багатьох страв: від котлет до крем-супів.

Картопля

Картоплю називають "другим хлібом", адже з цього унікального овоча можна приготувати безліч смачних страв. А ще у картоплі міститься важлива аскорбінова кислота (вітамін С), яка сприяє зміцненню захисних сили організму, еластичності та міцності судин. Також картопля багата на вітаміни В6, В2 і В3. Лише 300 грамів цього овоча на день, дає людині добову норму калію, фосфору та вуглеводів. Найбільш корисна картопля в запеченому виді в шкірці, таку страву добре доповнить часник з кропом та трішки масла.

Читайте також: Як вибрати стиглий кавун: ТОП-10 порад

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється.

Фото в тексті – з вільних джерел.

Партнерський спецпроект
11:00, Вчора