Як на Львівщині влаштували велопробіг заради порятунку костелу в Годовиці, - ФОТО

7 липня, на свято Івана Купала, з площі Митної у Львові до костелу Всіх Святих у селі Годовиця Пустомитівського району вирушила колона велосипедистів у рамках велопробігу “На Івана до Іоанна”.

Як розповіла мистецтвознавиця, співорганізаторка події Анна Коржева, у супроводі львівських патрульних, майже 100 учасників велопробігу, різного віку та сфер зайнятості, подолали сумарну дистанцію протяжністю близько 34 км.

Подія відбувалася з єдиною благородною метою ─ привернення уваги чиновників й громадськості до жалюгідного стану збереження унікальної сакральної пам’ятки середини XVIII ст., спроектованої архітектором Бернардом Меретином й оздобленої кам’яним декором та різьбленою поліхромною вівтарною скульптурою Майстра Пінзеля.

Велопробіг “На Івана до Іоанна”, організований ГО “КонтрФорс” та ГО “Арт студія Івони Лобан”, став частиною масштабного багаторічного проекту “Під Зорею Пінзеля”, ініційованого дизайнеркою Івоною Лобан й покликаного популяризувати творчість скульптора світової величини Іоанна Георгія Пінзеля.

ГО “КонтрФорс” з 2015 р. намагається привернути увагу до занедбаних сакральних пам’яток Львівської області шляхом організації акцій прибирань та мистецьких пленерів. Паралельно з 2017 р. і до цього часу ГО “КонтрФорс” у співпраці з відділом промоції міста Львівської міської ради реалізує інформаційний проект “Гордість міста” в рамках якого у листопаді 2018 р. на рекламоносіях Львова була розміщена соціальна реклама “Майстер Пінзель”, а в березні 2018 р. генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького прочитав крайню лекцію Лекторію 1.0 “Пропозиції до біографії Пінзеля”.

На учасників велопробігу чекала грандіозна відпочинкова програма на прикостельній території. Спершу вони посмакували піцами зі справжніх італійських продуктів, освіжаючим лимонадом й запашною кавою від партнерів заходу, спробували широкий асортимент цукерок з натуральних й безпечних складників, послухали виступи запрошених музикантів - Оксани Чурхліб та колективів IfSounds і 3 K BAND зі Львова.

Мистецтвознавиця, викладачка історії мистецтва Львівського коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша Анна Коржева прочитала для усіх присутніх лекцію “Майстер Пінзель: шедевральна творчість скульптора-загадки”. Представники місцевої територіальної громади поділилися майбутніми планами з облаштування піших туристичних маршрутів, що з’єднуватимуть костел Всіх Святих у Годовиці з прилеглими пам’ятками.

Наприкінці дня дівчата, загадуючи бажання, кидали на свято Купала розкішні віночки у став біля костелу, надані партнерами заходу квітковою крамницею PIANO.

"Кожен робить те, що може, із тим, що має і де перебуває. Ми щиро віримо, що незабаром спільними зусиллями вдасться відновити костел Всіх Святих у Годовиці, познайомити ширше коло людей з творчість Іоанна Георгія Пінзеля й продемонструвати дієвий приклад співпраці та взаємодії заради нашої спільної спадщини", - зазначила Анна Коржева.

Читайте також: Як виглядає виставка біблійних рослин у Львівському музеї історії релігії, - ФОТО