В Україні введуть в обіг банкноти номіналом 1000 гривень

Сьогодні, 25-го червня, голова Нацбанку України Яків Смолій оголосив про зміни у номінальному ряді банкнот та монет й впровадження в обіг банкноти номіналом у 1000 гривень.

Про це йдеться на офіційному сайті Національного банку України, передає 032.ua. 

Читайте також: Завтра у Львові стартує Leopolis Jazz Fest, - ПОВНА ПРОГРАМА

Зокрема, у Нацбанку повідомили, що з 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу. Також з обігу поступово виводитимуть монету номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Крім того, з 25 жовтня Національний банк введе в обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень.

Ось, як виглядатиме нова купюра: 

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського, а на зворотній стороні – будівлю Президії Національної академії наук України. Розмір нової банкноти 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Економічну доцільність введення нової банкноти пояснюють зростанням рівня доходів і цін: українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, натомість, з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

Як також зазначили у Нацбанку, у їх найближчих планах – завершити номінальний ряд удосконаленими банкнотами номіналом 50 та 200 гривень.

Читайте також: Без черг: як у Львові подати показники за газ, - ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, востаннє Національний банк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.

ДовідкаВолодимир Іванович Вернадський – видатний український філософ, мислитель світового рівня, вчений-енциклопедист, природознавець, засновник цілої низки нових галузей науки (геохімії, біохімії, радіогеології). Здобув визнання як основоположник наукових напрямів і нових наук про Землю, творець революційного вчення про біосферу, геніальний теоретик, який визначив магістральний шлях пізнання Всесвіту і законів розвитку цивілізації.

Новини компаній
13:00, Сьогодні