Вступ-2019: все, що варто знати абітурієнтам

032.ua зібрав актуальну інформацію про цьогорічну вступну кампанію та розповідає абітурієнтам про головні нюанси, які варто знати.

Раніше у Міністерстві освіти і науки оприлюднили роз’яснення щодо основних питань вступу до закладів вищої освіти на освітні програми бакалавра у 2019 році.

Коли стартує вступна кампанія-2019:

1 липня розпочинається електронна реєстрація кабінетів вступників. Початок вступної кампанії цього року — 10 липня.

10-16 липня — триватиме прийом документів абітурієнтів, які проходитимуть творчий конкурс, 10-22 липня — час прийому документів для тих, хто вступає лише за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. 17-19 липня триватиме прийом документів абітурієнтів, які складатимуть вступні іспити або проходитимуть співбесіду.

26 липня оприлюднять рейтингові списки на бюджет. До 31 липня слід принести оригінали документів для вступу на бюджет.

Читайте також: Перли ЗНО з української мови: добірка цитат з творів вступників

Які документи потрібні для вступу до вишу:

Вступники, які подають заяви в електронній формі, реєструють особистий електронний кабінет на сайті: (працює під час вступної кампанії). Під час реєстрації вступник зазначає адресу електронної пошти, до якої має доступ (вказана адреса буде логіном для входу до кабінету), пароль для входу до кабінету, номер, пін-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання, серію та номер документа про повну загальну середню освіту та середній бал додатка до вказаного документа.

У разі наявності кількох сертифікатів ЗНО, зазначається один із них на вибір вступника. 2019 року приймають сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, крім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. З цих предметів приймаються лише сертифікати 2018 та 2019 року.

Під час подання заяви в паперовій формі вступник подає особисто оригінали:

  • документа, що посвідчує особу;

  • військово-облікового документа для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством);

  • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;

  • документів, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2, квотою-3 або квотою-4 на основі повної загальної середньої освіти.

Повний перелік документів можна знайти на сайті Міносвіти. 

Як дізнатися, скільки бюджетних місць виділено на конкретну спеціальність:

Конкретна кількість місць, виділених державою на ту чи іншу спеціальність, визначається щороку відповідною постановою Кабінету Міністрів. Максимальний обсяг бюджетних місць на спеціальність у межах вишу (з можливим розбиттям на конкурсні пропозиції) публікується на офіційних сайтах закладів вищої освіти.

Як дізнатися, який прохідний бал на держбюджет на конкретну спеціальність:

Прохідний бал визначається щороку за результатами конкурсу, тому буде відомий після оголошення його результатів. Однак, вступники можуть переглянути прохідні бали минулих років, щоб оцінити свої шанси для вступу на ту чи іншу спеціальність.

На скільки спеціальностей і у скільки вишів можна подати заяви на бюджетну і контрактну форми навчання:

Вступники можуть подати заяви не більш ніж з 4 спеціальностей на місця державного та регіонального замовлення. Кількість заяв на спеціальності на контрактну форму навчання, а також кількість вишів, куди можна подати ці заяви, не обмежується.

Скільки можна подати заяв на бюджетну і контрактну форми навчання на основі повної загальної середньої освіти:

Вступники можуть подати до 7 заяв на місця державного та регіонального замовлення в закритих (фіксованих) та відкритих конкурсних пропозиціях. Кількість заяв на контрактну форму навчання не обмежується.

Читайте також: Чи змогли б ви скласти ЗНО з географії, - ТЕСТ

Нагадаємо, 14-го червня на інформаційних сторінках учасників ЗНО розмістили результати оцінювання з української мови і літератури, математики та фізики.

Як стало відомо згодом, максимальних 200 балів набрали одразу 14 абітурієнтів з Львівщини. Найкращий результат абітурієнти показали на ЗНО з математики – по 200 балів здобули 10 учнів з Львівщини. Ще двоє осіб набрали максимальний бал з тестів з фізики, стільки ж людей – з української мови та літератури.

Додамо, наприкінці грудня 2018 року в Україні затвердили нові умови прийому до вишів. Більше читайте ТУТ

Використані фото та світлина на головній – з відкритих джерел