10 безкоштовних мистецьких галерей у Львові

Камерний формат міста дозволяє львівському мистецтву зберігати "обличчя", а близькість Європи страхує його від небезпеки перетворитись у провінцію. Саме тому сучасне мистецтво Львова одне з найбільш помітних явищ на культурній карті України. 

032.ua зібрав для вас інформацію про десяток безкоштовних галерей, де можна наблизитися до мистецького вислову львівських художників. 

Зелена канапа

ФОТО: destinations.com.ua

"Зелена канапа" розташована у  стародавній камʼяниці, у самому центрі середньовічного Львова –  історичному приміщенні вірменського суду 1576-го року. Уже тринадцятий рік поспіль "Зелена канапа" веде активну виставкову діяльність. Експозиція галереї змінюється що три тижні, тому протягом року в галереї відбувається близько 20-ти персональних та групових виставок та проектів. Серед авторів переважають львів’яни.

Де?На вулиці Вірменській, 7.

Графік роботи: з 12:00 до 19:00, пн. - вихідний.

Галерея сучасного сакрального мистецтва "IconArt"

ФОТО: iconart.virtual.ua

Галерея сучасного сакрального мистецтва Iconart розпочала свою діяльність у Львові 14 лютого 2010 року виставкою ікон Іванки Крип’якевич-Димид "Між Різдвом та Воскресінням. Ікона та навколо неї". Від часу свого створення та донині галерея знайомить відвідувачів з найкращими зразками релігійного малярства знаних львівських художників Петра Гуменюка, Іванки Крип’якевич-Димид, Оксани Романів-Тріски, Люби Яцків, молодих творців Данила Мовчана, Наталі Русецької, Остапа Лозинського та представників інших українських шкіл сакрального мистецтва Олександра Антонюка, Андрія Коваленка, Ольги Ковтун.  

Де? На вулиці Вірменській, 26.

Графікроботи: щодня з 11:00 до 19:00, нд. з 12:00, пн. - вихідний.

Дзиґа

ФОТО: www.facebook.com/DzygaLviv

Арт-центр "Дзиґа" складається із галереї сучасного мистецтва та концептуальної кав’ярні. Від заснування в 1997 році галерея Дзиґа відкрила багатьох відомих художників та є експериментальним простором для молодих митців. На базі галереї "Дзиґа" проводяться фестивалі сучасного мистецтва, презентації українських художників за кордоном, мультидисциплінарні проекти, лекції, майстер класи, субкультурні практики. Галерея відкрита до співпраці з класиками сучасного мистецтва, молодими митцями та кураторами з різних країн. Орієнтовна тривалість експозиції – місяць, проте, терміни можуть змінюватись в залежності від специфіки проекту.

Де? На вулиці Вірменській, 35.

Графік роботи: з 11:00 до 00:00, без вихідних. 

Арт-галерея Вишинської

ФОТО: www.facebook.com/vyshynskaua

Художня галерея існує з 2004 року. В експозиції галереї представлені роботи виконані в різних малярських техніках: живопис на полотні, склі, дереві, з використанням олійних, акрилових, пастельних темперних фарб. Широко представлені графічні роботи, кераміка і батік. У галереї експонуються роботи художників різного віку, з різною художньою освітою, та значним досвідом роботи, з великим багажем знань і чудово виробленою власною технікою. Ці художники беруть участь, як в колективних, так і в персональних виставках не тільки в Україні, але й за кордоном.

Де? На вулиці Фурманській, 5, офіс 3.

Графік роботи: з 11:00 до 18:30, нд. - вихідний.

Мистецька галерея Гері Боумена

ФОТО: www.facebook.com/pg/MisteckaGalereaGeriBoumena/photos

Мистецька галерея Гері Боумена, яка відкрилась у Львові 2009 року, завдячує своїй назві та існуванню меценату, англійцеві українського походження, Гері Боумену. Галерея співпрацює з провідними українськими художниками другої половини ХХ-поч. ХХІ ст., а також дає шанс молодим та перспективним творцям виставляти свої роботи. Тут відбуваються виставки сучасного мистецтва: живопис, графіка, скульптура, фотографія, а також представлені художники із України, Європи, США, Канади. Що три тижні виставки змінюють одна одну. Галерея Гері Боумена готова до співпраці з талановитими художниками. Тут завжди раді привітати шанувальників мистецтва та надати кваліфіковану пораду колекціонерам.

Де? На вулиці Наливайка, 18.

Графік роботи: з 13:00 до 19:00, пн. - вихідний.

Музей ідей

ФОТО: www.facebook.com/pg/museumofideas/photos

У будівлі колишнього монастиря бернардинів, розмістився "Музей ідей"  відкритий арт-майданчик, де зароджуються і реалізовуються найрізноманітніші мистецькі проекти. Ідея створення "Музею ідей" належить львівському художнику Олесеві Дзиндрі, який заснував галерею в 1992 році. Основна місія цього музею полягає в розвитку актуального мистецтва, а також пошуку нових шляхів для створення діалогу між художником і глядачем. За 22 роки своєї діяльності Музей ідей став платформою для реалізації величезної кількості суспільно-культурних проектів, які стали відомі не тільки в Україні, але й в усьому світі.

Де? На вулиці Валовій, 18а.

Графік роботи: з 10:00 до 19:00, без вихідних.

Zefirina

Галерея "Zefirina" знаходиться на території заводу РЕМА. Ідея створення арт-простору на заводі в індустріальній частині міста є продовженням ініціативи проекту ZAVOД republic. Zefirina – це свіжий простір для людей, які не уявляють свого життя без мистецтва, для художників, які своєю творчою ініціативою в різних її проявах будуть взаємодіяти з аудиторією. Завданням цієї галереї є знайомство з сучасним мистецтвом, відомими і маловідомими художниками.

Де? На вулиці Заводська, 31.

Графік роботи: з 12:00 до 17:00, нд. - вихідний.

Proart Gallery

ФОТО: proartgallerylviv

"Proart Gallery" – це простір сучасного мистецтва, заснований в грудні 2017 року у Львові. Команда "Proart Gallery" стежить за тенденціями contemporary art, співпрацює як з провідними митцями нашого часу, так і з молодими художниками, які лише виробляють власний мистецький почерк. Окрім виставкової діяльності, галерея організовує інші заходи для популяризації сучасного українського мистецтва: майстер-класи, творчі зустрічі, скетчинги та ін.

Де? На вулиці Героїв УПА, 77.

Графік роботи: з 10:00 до 19:00, нд. - вихідний.

Пори року

ФОТО: www.facebook.com/pg/poryrokugallery

У галереї організовують художні виставоки, мистецькі акції, творчиі зустрічі, аукціони. Цілі галереї "Пори року" Львівської національної академії мистецтв – популяризація здобутків та стимулювання до нових творчих звершень викладачів та студентів ЛНАМ. Однією із ділянок діяльності галереї "Пори року" є обмінні мистецькі виставки, які організовуються в межах підписаних угод про співпрацю між ЛНАМ та іншими навчальними закладами в Україні та закордоном.

Де? На вулиці Вірменській, 23.

Графік роботи: з 11:00 до 18:00, пн. - вихідний.

Галерея ЛНАМ

"Галерея ЛНАМ" – це мистецький простір, створений з метою підтримки творчих ініціатив студентської молоді. Сучасно обладнана галерея повинна стати повноцінним осередком культурно-мистецького життя міста, бути своєрідним інкубатором авторських проектів студентів і випускників академії. Ніяких жанрових, стилістичних чи інших обмежень до творчих реалізацій, мета – створити максимально комфортну платформу для втілення ідей молодого мистецького середовища.

Де? На вулиці Кубійовича, 35.

Графік роботи: з 10:00 до 17:00, сб.,нд. - вихідний.

Головне фото: Чижов Андрій

Читайте також: 10 крутих гуртів зі Львова, про які ви могли не знати

Повне або часткове копіютвання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторьських прав