Журналіст сайту 032.ua підготував для читачів добірку, яка допоможе вам трохи змінити підхід до приготування традиційної великодньої страви і спробувати щось новеньке.
ТОП-5 смачних і нестандартних рецептів великодніх пасок
Інгредієнти:
120 мл теплого молока; 15 грам свіжих дріжджів; 1 ст. л. цукру; 1 ст. л. борошна. Тісто: 100 г вершкового масла; 2 яйця; 2 жовтка; 1 жовток + 1 ст. л. молока; 1/3 склянки цукру; 3 склянки борошна; 0,5 ч. л. солі; 1 склянку родзинок і цукатів (можна додати горіхи); цукрова пудра.
Рецепт приготування:
Крок 1 У теплому молоці розчиніть дріжджі. Додайте 1 ст. л. цукру і борошна і перемішайте. Накрийте плівкою або рушником і залиште в теплому місці на 20 – 30 хвилин.
Крок 2 Готуємо тісто. Просійте борошно з сіллю. Масло розітріть з цукром, додайте яйця, жовтки і опару. Поступово додайте борошно і замісіть тісто (вимішуйте близько 10 хвилин). Покладіть тісто в змащену маслом форму, накрийте і залиште в тепле місце на 1,5 – 2 години.
Крок 3 Коли тісто підійде, додати в нього родзинки, цукати і знову злегка вимісити. Змастіть маслом дно форми для випічки і застеліть її пергаментним папером. Викладіть тісто в підготовлену форму, накрийте і залиште на 1 годину.
Крок 4 Розігрійте духовку до 190 градусів. Змастіть верх італійського паски жовтком, змішаним з молоком. Випікайте 15 хвилин, потім ще 20 – 30 хвилин при температурі 165 градусів. Остудіть панеттоне, присипте цукровою пудрою і подавайте.
Ромова паска
Інгредієнти:
1 кг. пшеничного борошна; 2 ст. молока; 70 г дріжджів; 7 яєць; 150 г вершкового масла; 1 ст. цукору; 2 ст. л. рому; 200 г цукатів; цукрова глазур для прикраси; кондитерська посипання, драже (за бажанням).
Рецепт приготування:
Крок 1 Опара: дріжджі розчиніть в теплому молоці. Залиште на 10 хвилин. Додайте дріжджі 500 г борошна, ложку цукру, розмішайте. Накрийте Миску рушником, залиште в теплому місці. Опара повинна піднятися і збільшитися в два рази в об'ємі. Жовтки відокремте від білків, білки збийте в густу піну. Розітріть жовтки з цукром до піни, потім додати топлене масло. Додайте також білки і ром. У піднялася опару додайте яєчну масу. Поступово введіть борошно, замісіть тісто. Тісто має бути м'яким, еластичним і не липнути до рук. Якщо липне, додайте борошна. Викладіть тісто в миску, прикрийте рушником. Залиште тісто ще на годину-дві, щоб воно збільшилося вдвічі.
Крок 2 Додайте в тісто цукати, заздалегідь вимочені в ромі, замісити ще раз.
Крок 3 Форми для запікання змастіть маслом, заповніть їх на третю частину тістом, накрийте рушником. Залиште форми з тістом в теплому місці, поки тісто не підніметься і заповнить 3/4 форми.
Крок 4 Духовку нагрійте до 180 градусів, поставте в неї форми і запікайте ромові паски протягом 40 хвилин – години.
Крок 5 Готові паски остудіть. Потім прикрасьте глазур'ю та кондитерської посипкою.
Сирна паска
Інгредієнти:
Для опари: 1/4 ст. молока; 1 ст. л. борошна; 1 ч. л. цукру; 20 г свіжих дріжджів (або 8 г сухих дріжджів). Для тіста: 250 г сиру; 50 г вершкового масла; 2 яйця; 1 жовток; 2/3 ст. цукору; 2/3 ч. л. солі; 10 г ванільного цукору; 2 ст. борошна; цукати, родзинки, сухофрукти – за смаком; Для прикраси: цукрова глазур, цукати, горіхи, кондитерські посипання.
Рецепт приготування:
Крок 1 Спочатку готуємо опару. Молоко підігріти до температури приблизно 37-40 градусів, розчинити в ньому цукор, дріжджі, додати борошно, перемішати. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в тепле місце приблизно на 15 хв. (дріжджі повинні піднятися пухирчастої шапочкою).
Крок 2 У чашу міксера кладемо 2 яйця, жовток і цукор і насадкою "віночок" добре збиваємо хвилини 3-4. Має вийти біла пухнаста маса. В яєчну суміш через сито перетерти сир (сир брати не занадто сухий, але і не м'який, а середньої пастоподібної консистенції), влити розтоплене вершкове масло, додати сіль і ванільний цукор. Далі перемішати масу до однорідності. Важливо дуже добре перемішувати інгредієнти. Додати опару, що вже підійшла, і знову добре перемішати. Просіяти в суміш борошно і цукати і знову все добре перемішати. Має вийти, не дуже густе, але і нежрідке тісто. Має вистачити 2 склянки борошна.
Крок 3 Готуємо форми для пасок. Якщо це не одноразові паперові, а металеві, змащуємо їх маслом. Викладаємо тісто на 1/2 висоти форми, накриваємо зверху плівкою і ставимо в тепле місце. Тісто має піднятися мінімум в 2 рази. Може піти на це від 1,5 до 3 годин, у залежності від дріжджів.
Крок 4 Випікання пасок. Попередньо нагріти духовку до 200 градусів. Ставимо форми з пасками в духовку на 10 хв. Потім знижуємо температуру до 180 градусів і випікаємо ще 30-60 хв. Час випічки залежить від розміру форми. Через 30 хв. почати перевіряти готовність паски на тестом на суху лучину. Якщо вона виходить з паски суха - паска готова. Важливо не пересушити паски.
Крок 5 Коли паска готова, витягуємо, остуджуємо і прикрашаємо за бажанням.
Паска, легка у приготуванні
Інгредієнти: 50 р дріжджів; 1 склянку підігрітого молока; 3 яйця; 100 г олії; 1 склянка цукру; щіпка солі. Для глазурі: 1 склянка цукру; 1 білок; 3 столові ложки лимонного соку.
Рецепт приготування:
Крок 1 Розводимо в теплому молоці дріжджі і вмішуємо туди яйця.
Крок 2 У масу вливаємо розтоплене масло, додаємо цукор і сіль, вмішуємо 4 склянки борошна.
Крок 3 Розкладаємо тісто в змащені маслом форми і залишаємо підходити на 3-4 години. Випікаємо близько 45 хвилин.
Крок 4 Готуємо глазур. Білки розтираємо з цукром і лимонним соком до тих пір, поки суміш не загусне.
Крок 5 Змащуємо глазур'ю паска і трохи підсушуємо її в духовці.
Шоколадно-лимонна паска
Інгредієнти:
2,5 ст. борошна; 8 яєць; 1 ст. цукру; 2 пакетика сухих дріжджів; 1 ст. подрібненого мигдалю; 1 плитка чорного шоколаду; 100 мл рому або коньяку; 100 мл червоного сухого вина; 2 ст. л. вершкового масла; 1 лимон; 100 г апельсинових цукатів: кориця, гвоздика. Для глазурі: 3 ст. л. какао; 3 яєчних білка; 0,5 ст. цукру.
Рецепт приготування:
Крок 1 Розчинити дріжджі в 1 склянці теплої води. Додати борошно, замісити тісто і залишити на пару годин. Коли воно підніметься, знову замісити. Відокремити білки від жовтків і збити, а жовтки розтерти з цукром. Додати в тісто жовтки з цукром, мигдаль, подрібнений шоколад, вино, коньяк, сік лимона, цукати, прянощі. Додати збиті вершки.
Крок 2 Викласти тісто у форму, змащену вершковим маслом. Поставити паску в розігріту до 160 градусів духовку і випікати близько 90 хвилин. Крок 3 Збити білки в міцну піну, додати цукор і какао. Змастити шоколадно-лимонну паску глазур'ю.
Читайте також: Зі Львова в Карпати: популярні туристичні маршрути на один день