Не гальмуй, припаркуй: де у Львові можна легально припаркувати свій автомобіль

Вже з 1-го листопада у Львові працюватимуть інспектори із паркування, які штрафуватимуть водіїв, які залишають свої автівки у недозволених місцях.

Новина про це обурила власників автомобілів. Багато хто скаржився на те, що в нашому місті не вистачає місць для паркування, тому водії просто змушені паркувати автомобілі в заборонених для цього місцях.

Тож журналісти сайту 032.ua вирішили дізнатися, на яких вулицях міста облаштовані легальні парковки, скільки там є місць для паркування та скільки потрібно заплатити львів'янину, за парковку автомобіля.

Де у Львові є парковки

Як розповів кореспонденту нашого видання речник ЛКП "Львівавтодор" Олексій Хміль, місто Львів поділене на три зони паркування: закриту, першу та другу зони.

Читайте також: Наскільки реально припаркувати свій автомобіль у центрі Львова на парковці, - ЕКСПЕРИМЕНТ 032.ua.

Закриті зони паркування - зі шлагбаумом на в'їзді та виїзді. Заїжджаючи сюди, водій може оплатити парковку та отримати квитанцію про оплату. Такі паркомісця розташовані поблизу ринку "Вернісаж" та на вулиці Валовій:

Перша зона паркування облаштована в центральній частині міста. Тут не має шлагбаумів, проте для водіїв встановлені спеціальні паркомати, за допмогою яких можна сплатити за парковку.

Друга зона облаштована на периферії міста. Вона є найдешевшою за всі інші парковки:

Також в нашому місті діють парковки для  туристичного транспорту, які розташовані на вул.Винниченка та Кривоноса:

Скільки коштує паркування у Львові 

Найдорожчими для водіїв є закриті зони паркування, які розташовані на вул. Валовій, Лесі Українки, Театральній, Високий та Низький Замок. Година паркування для власників автівок тут коштує 20 гривень. 

В першій зоні за годину паркування необхідно сплатити а в другій - всього 5 грн/год. Зазначимо також і те, що в нічний час доби запаркувати автомобіль в другій зоні автомобілісти можуть абсолютно безкоштовно. 

До слова, платити за паркування потрібно лише у будні дні та робочі години ( з 08:00 до 19:00). У суботу та неділю, в період нічного часу доби,  а також у святкові дні, паркування у Львові є безкоштовним. 

Крім того, мешканець нашого міста може оформити у "Львівавтодорі" "Картку львів'янина" та сплачувати всього 25% ціни за паркування. Тобто, в закритій зоні паркування водій заплатить лише 5 грн, в першій - 3 грн. Втім, пільги не поширюються на другу зону паркування, яка розташована на периферії міста.

Читайте також: Наскільки реально припаркувати свій автомобіль у центрі Львова на парковці, - ЕКСПЕРИМЕНТ 032.

Як здійснювати оплату за паркування

На території спеціально облаштованих майданчиків на вул. Валовій, Вірменській, Театральній, Лесі Українки та Низький Замок, водій може оплатити в касах, які розташовуються на в'їзді/виїзді з парковки. За стоянку автомобіля можна платити готівкою, або ж банківською карткою та "Карткою львів'янина", яка працює аналогічно до банківської картки.

На майданчиках, відведених для паркування в межах проїзних частин вулиць першої зони, водії можуть оплатити парковку через паркувальні автомати  На таких майданчиках передбачено можливість оплати за допомогою мобільного додатку «Приват 24».

Чи є у Львові абонементи на паркування?

З 16-го жовтня у Львові для водіїв запровадили місячні абонементи на паркуваня, які діють як в першій, так і в другій зонах.

До того ж, як розповів в коментарі нашому виданню речник ЛКП "Львівавтодор" Олексій Хміль, з 1-го листопада в місті запровадять також і квартальні та піврічні абонементи. Придбавши абонемент на паркування приміром, на 1 місяць, водій зекономить 15% коштів, на 3 місяці - 30%, а на півроку - 40%.

Власники автомобілів можуть придбати абонементи на закритих зонах паркування за аресами: вул. Валова (на виїзді із закритої зони паркування у касира) та вул.Лесі України (на виїзді із закрито зони паркування "Вернісаж" у касира).

Автор матеріалу: Андрій Галицький 

*Повне або часткове копіювання цього матеріалу без дозволу редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.