Спортивний комплекс та нова дорога: як в УКУ хочуть змінити простір в районі вулиць Персенківки-Хуторівки

Український католицький університет планує збудувати спортивний комплекс площею 700 кв.м на території поблизу Львівської Духовної семінарії Святого Духа УКГЦ та будівлі свого філософсько-богословського факультету, що на Хуторівці.

У середу, 3-го жовтня, у львівській мерії відбулася зустріч із головним архітектором проекту, який розповів про деталі майбутнього будівництва. Кореспондент сайту 032.ua завітав на слухання та дізнався, що та для чого планують будувати на проектованій ділянці землі. 

Чому католицький університет хоче збудувати спортивний комплекс

За словами головного архітектора проекту з ДП "Містопроект" Павла Крупи, ДПТ розробляли на підставі рішення виконавчого комітет міської ради Львова, яке приймалося на основі звернення УКУ. Архітектор пояснює, що університет хоче закріпити за собою комунальну ділянку землі для подальшого розвитку освітньої установи.

"За даними університету, станом на сьогодні в УКУ навчається 1500 студентів. На 2019-2020 навчальні роки передбачається що їхня кількість збільшиться до 1900  осіб. Територія, яка наразі є в розпорядженні УКУ, її замало для функціонування та подальшого розвитку такого навчального закладу. Ми виходимо із розрахунків, що кількість студентів з роками може збільшитися до трьох тисяч", - каже Павло Крупа. 

Читайте також: Поблизу центральної частини Львова може з'явитися багатоповерховий житловий комплекс та паркінг, - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ.

Крім того, проектована ділянка землі із закинутим озером є вільною від забудов та розташована на перетині основних пішохідних та транспортних розв’язках між іншими об'єктами УКУ. Тож в університеті хочуть пов'язати цю рекреаційну зону зі своїм навчальним закладом та оживити територію, яка наразі активно практично не використовується.

Що планують збудувати

На площі в 700 кв.м в УКУ мають намір збудувати великий спортивний комплекс, який розташовуватиметься поблизу Львівської Духовної семінарії Святого Духа УКГЦ та будівлі філософсько-богословського факультету католицького університету. Він складатиметься з двох корпусів і матиме один та два поверхи заввишки. Територію довкола спортивного комплексу обіцяють озеленити, а також облаштувати закриту велопарковку.

"У спорткомплексі будуть плавальні басейни, спортивні зали і так далі. Користуватися цією зоною зможуть не тільки студенти, але й мешканці прилеглих районів", - зазначає Крупа. 

Читайте також: Сихів та центр міста планують з’єднати велопішохідним маршрутом: як це буде.

В перспективі на проектованій ділянці поблизу майбутнього спорткомплексу планують збудувати магістральну вулицю, яка стане продовженням вул.Персенківки та велодоріжку, яка з'єднає Сихівський район та Стрийський парк. Закинуте озеро планують перетворити на зону відпочинку для студентів та львів'ян. 

Коли може розпочатися будівництво 

Так, за словами в.о начальника відділу урбаністики управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування ЛМР Мирослави Пастущук, наразі триває лише процес розроблення містобудівної документації. Після проведення громадських слухань та врахування громадських інтересів, остаточний проект ДПТ має отримати містобудівні умови та обмеження, які видаватимуться під час засідання виконавчого комітету ЛМР. Лише після цього УКУ зможе приступати до будівництва та облаштування зони, передбаченої в ДТП.

Зазначимо, що до 12-го жовтня львів'яни можуть подавати свої пропозиції щодо ДПТ до відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» через Центри надання адміністративних послуг. 

Цікаво, на землю в цьому районі претендують також воїни з 80-ої бригади, які брали активну участь в зоні АТО. Справа в тому, що цьогоріч військові через громадську організацію "Союз ветеранів десанту", зверталися в мерію з проханням виділити їм землю, аби збудувати там гаражі. Однак, отримали відмову.

Втім, Петро Крупа пояснив, що прохання УКУ влада отримала ще  у 2017 році, тож першочергове право на земельну ділянку матимуть саме освітяни. Але земля залишатиметься у власності міста поки її в оренду не віддадуть депутати ЛМР.

Зазначимо, що влітку цього року УКУ отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво другого студентського колегіуму. А нещодавно університет придбав недобудоване приміщення конференц-залу позаду будівлі ГУ ДФС у Львівській області.