Сказав - зробив: які обіцянки дав мер львів’янам перед виборами і які з них виконав (ч. 1)

Два роки тому, 24 листопада 2015 року, Андрій Садовий втретє склав присягу міського голови. З нагоди річниці, сайт 032.ua вирішив проаналізувати діяльність мера Львова та порівняти його передвиборчі обіцянки з реальними діями.

Опираючись на програму Андрія Садового «Львів 2020», ми розбили матеріал на 15 тематичних блоків (освіта, економіка, транспорт тощо), перевірили виконання передвиборчих обіцянок у цих сферах та розмістили їх у відсотковому відношенні.

Енергетика

Найнижчий рівень виконання обіцянок мера Львова — у сфері енергетики: досі зроблено дуже мало по проектах із переведення ТЕЦ-2 та котельні «Кінескоп» на альтернативні види палива (5%), впровадження системи енергозбереження у всіх районах міста (5%), будівництва станції зброджування осаду на очисних спорудах Львова (5%) та біогазової установки (17%). Якби вдалось реалізувати ці ідеї, місто могло б суттєво економити на використанні газу (36 млн м³) та отримувати додаткову електричну й теплову енергію.

Не поспішає Андрій Іванович і з термоізоляцією житлових будинків (37%) та встановленням сонячних колекторів на частині шкіл, лікарень і садочків міста (30%). Загалом, у сфері енергетики Андрій Садовий виконав 16,5% обіцяного.

Безпека

Пасе задніх блок міської безпеки: вкрай повільно впроваджують систему відеоспостереження у громадських місцях (10%) та розвивають аналітично-ситуативний центр безпеки міста (20%). Заради справедливості зазначимо, що у липні по місту працювало 140 камер, а цього місяця при в’їзді до Львова встановили кілька відеокамер, які визначають номерні знаки. Андрій Садовий також пообіцяв забезпечити освітлення половини нерегульованих пішохідних переходів: наразі обіцянку вдалось виконати лише на 30%.

Окрім цього, у Львові не побачать світлофорів «Virtual Wall», які мер планував встановити, оскільки вони «виявились технічно недосконалими». Також відпала потреба у запровадженні єдиного телефону міської служби порятунку, бо служба 112 працює ефективно. Відтак, відсоток реалізації планів міського голови у цьому блоці складає 20%.

Інфраструктура

На третьому місці з кінця стоїть інфраструктура, а точніше - обіцянки мера щодо спорудження у Львові 3 підземних і багаторівнених паркінгів (виконано на 5%), сучасного полігону ТПВ та сміттєсортувального комплексу (3%), 4 нових сучасних автостанцій у місті (3%), 4 нових автомагістралей: по вул. Ряшівській, Вернадського, в районі Рясне-2 та аеропорту-вул. Кульпарківської (2%); додаткових трамвайних сполучень у 4 мікрорайонах (3%) і 6 тролейбусних ліній (10%).

Частково виконано план із каналізування 3000 будинків (виконано на 40%). Єдине, що вдалось цілком реалізувати у цій сфері (100%) — передати 113 будинків у Сихівському та Шевченківському районах (КЕВ Міноборони) на баланс міста. Відтак, загальний відсоток виконаних обіцянок у цьому блоці становить 20, 75%.

Транспорт

Львів ніколи не мав ідеальної транспортної системи, але останнім часом ця проблема вийшла на перше місце. Андрій Садовий пообіцяв львів’янам на 70% оновити рухомий склад електротранспорту та автобусів міста на нові й низькопідлогові. Наразі ж тривають перемовини з ЄБРР та Європейським інвестиційним банком про кредити у цій сфері, на загальну суму 80 млн євро. Відтак, обіцянку виконано на 21%.

Планом, який сколихнув весь Львів, стало впровадження е-квитка в громадському транспорті (60%): нагадаємо, що вже відбувся прийом заявок на тендер, переможця конкурсу оголосять у січні 2018 року. Також Львів підписав угоду на кредит у 10 млн євро від ЄБРР на реалізацію задуманого. Згодом «Львівавтодор» уклав контракт з австрійською компанією-консультантом, яка допомагатиме місту впроваджувати е-квиток.

Львів’яни досі очікують на 268 км велодоріжок (37%), інформаційні електронні табло на зупинках транспорту (20%), 120 пунктів велопрокату (20%). Нездійсненною виглядає ідея розвитку мережі транспорту на альтернативних видах палива і комплексу електрозаправок (1%), так само, як і план ребрендингу міського транспорту (1%). Зі семи транспортних покращень, обіцяних Андрієм Садовим, виконано лише 22,85%.

Культура

Несподівано, на маргінесах опинилася культура: наразі Андрію Садовому не вдалося створити новий сучасний комплекс експонування творів мистецтва (0%) чи залучити інвестора до будівництва парку атракціонів і розваг для дітей (0%). На початковому етапі - розвиток конференц-індустрії міста (10%); не поспішають до Львова і всесвітньо відомі театральні режисери (17%).

Частково виконується план із будівництва сучасної музшколи (25%), «нового життя» міських театрів (16%) та відкриття медіатек і культурних центрів у мікрорайонах міста (30%). Так, львів’яни до кінця року очікують на презентацію нової медіатеки у Рясному, яка мала з’явитися ще у вересні 2017 року.

Більш успішними стали обіцянки грантової підтримки громадських організацій (50%) та перетворення Львова у центр української кіноіндустрії (60%). Загальний відсоток здійснених обіцянок у цьому блоці склав 23,1%.

Економіка

Не кращі справи й у сфері економіки: серед іншого, вдалось більш-менш виконати обіцянку надати можливість реєстрації підприємства за 15 хв (90%). А ось складно виявилось повернути Львову славу міста промисловості (40%); 30 тисяч робочих місць досі чекають, поки їх створять (17%), а місцеві товаровиробники — на підтримку (40%). Десяток світових ІТ компаній ще не прийшли до Львова (10%), так само, як і лоукости (34%).

«Зависло» будівництво індустріального парку в районі «Сигнівка» та двох черг ІП - у Рясне-2 (15%): з 2015 року навколо цих 25 гектарів землі виникають скандали. Загальний відсоток виконаних обіцянок у цьому блоці — 31%.

Благоустрій

Цьогоріч львів’яни так і не дочекалися збільшення пішохідної зони в ареалі ЮНЕСКО (10%) чи сприяння утворенню ОСББ (13%). Міські площі досі чекають на реконструкцію (15%), а водойми — на відновлення (25%). Не надто адаптували місто для людей з особливими потребами (32%). Також триває створення нових громадських просторів (35%), ремонт дворів (40%) та облаштування комфортних зупинок громадського транспорту (40%).

Разом із тим, місто потрохи почали озеленювати (63%) і облаштовувати місця для вигулу собак, з чіпуванням та щепленнями (82%). Слід зазначити, що деякі плани міського голови перегукуються з проектами, які львів’яни цьогоріч подали на Громадський бюджет. Загалом, у цьому блоці виконано 34,09% обіцянок Андрія Садового.

Медицина

Своєрідним ударом по планах Андрія Садового до 2020 року стало будівництво перинатального центру у Львові, який перекреслив ідею міського голови створити нове пологове відділення. (За попередніми даними, Львівський обласний клінічний перинатальний центр почне приймати пацієнток з початку 2018 року.) А впровадження медичної реформи нівелювало запровадження муніципального медичного страхування.

Не спішить Андрій Садовий і споруджувати медичне містечко на базі Дитячої лікарні та Лікарні ШМД (виконано 30% задуманого) чи міський Центр паліативної допомоги (10%).

Більш-менш вдалось впровадити в поліклініках електронну медичну картку (40%), відкрити кілька амбулаторій і відділень сімейної медицини у мікрорайонах (75%). Слід зазначити, що станом на зараз, у Львові діють амбулаторії у Рясне-1 та Рясне-2, центральній частині міста, Залізничному та Шевченківському районах. Згодом планують відкриття амбулаторії у Личаківському районі. Відтак, загальний відсоток виконаних «медичних» обіцянок мера - 38, 75%.

Частину 2 цього тексту Ви можете переглянути на нашому сайті ТУТ.

Читайте також:

Тест: Вгадай, що робить Садовий на фото.