У львівському театрі юного глядача прем'єра з Бродвею

2 червня о 19.00 год. у Першому українському театрі для дітей та юнацтва відбудеться прем'єра вистави «Метелики». Про це повідомили організатори заходу.

П'єса відомого американського драматурга і сценариста Леонарда Герша «Вільні метелики» ("Butterflies Are Free") написана у 1969 році, і тоді ж поставлена на Бродвеї - варто додати, що пройшла вона там відтоді, витримавши кілька поновлень і вводів, 1128 разів, і у виставі були задіяні такі зірки як Глорія Свенсон, Пол Майкл Глейзер, Айлін Хекард. 1972 року п'єса була екранізована з Голді Хоун та Едвардом Альбертом у головних ролях, отримавши три номінації на "Оскар", з них одну таки виборовши - за найкращу жіночу роль другого плану.

Безумовно, п'єса і сьогодні залишається популярною, бо попри ненавязливу комедійність, легкість, гумор і прекрасно виписані діалоги, вона зачіпає фундаментальні питання нашого життя, нашого співіснування: що означає «бути вільним"? Свобода і відповідальність - взаємовиключні, взаємодоповнювальні, чи навіть - неможливі одне без одного? Чи обмежує свободу любов (чи то кохання, чи материнська опіка) - і власну, і близьких? Любов і свобода - це приємність? Біль? Легкість? Зобов'язання? Необхідність? І як це все виглядає не у філософській етичній теорії, а у щоденному проживанні, щоденному спілкуванні, щоденному виборі?

Такі питання особливо гостро постають, коли ти тільки вибираєш свій життєвий шлях, не знаючи куди піти, чому себе присвятити, і взагалі - яким бути, і як спілкуватися з людьми, - тому вистава ця значною мірою молодіжна. Але із роками ці питання не втрачають своєї актуальності, бо всі вони більш чи менш гостро постають у нашому житті з кожною новою людиною, з кожною новою ситуацією, з кожним новим днем, і навіть із кожною новою розмовою.

Цією постановкою театр продовжує розвивати заявлений минулоріч проект "Вечори дорослої сцени" - проект експериментів та міжтеатральної співпраці. Ця вистава - до певної міри експеримент: з простором, з існуванням акторів,із кількістю глядачів. З іншого боку - це мистецьке спілкування акторів різних шкіл, різних театрів і поколінь: тут задіяні як актори та студени нашого театру - Василь та Ярослав Василики, так і цьогорічна випускниця Наталка Мазур із курсу головного режисера Театру опери і балету ім. С. Крушельницької Галини Воловецької, а також актриса театру ім. М. Заньковецької Ольга Бакус.

Драма без антракту

Тривалість вистави – 1 год. 40 хв.

Режисура – Роман Валько

Простір – Микола Молчан

Костюми – Дарія Зав’ялова

Пластика – Нінель Збєря

Ролі виконують:

Дональд Бейкер – Василь Василик

Джил Теннер – Наталія Мазур

Місіс Бейкер – Ольга Бакус

Ральф Остін – Ярослав Василик

Режисер Роман Валько про виставу:

"Наші душі – Метелики. І коли летять вони до фальшивого світла – опалюють крила і гинуть. Істинне ж Світло – Любов! У ньому душі наші прозрівають, розправляють крила свої і чарівними мотилями у справжньому леті віднаходять одвічну Свободу!

Історія кохання двох чистих юних душ, які силою свого почуття, як подувом вітру, змітають усі перепони, підносяться у любовному леті самі, підносять усе і усіх довкола, підносять глядний зал. Сміх і сльози, анекдот і правда, розпач і щастя переплелися, як і в житті, у цій дивній чарівній історії, яка нагадує нам, що наші душі – прекрасні Метелики, які летять до Сонця Любові!"