Цикл “Симфонічні фуги” українського композитора Ігоря Асєєва прозвучать ексклюзивно у Львівському органному залі у виконанні органістки Надії Величко.

Ігор Асєєв у своїй творчості звертався до багатьох жанрів, інструментів та виконавських складів. Орган його привабив 1972 року. Саме тоді він створив два зошити “Симфонічних фуг”, а також варіації для органа.

Фуга – одна з найвищих та найскладніших поліфонічних форм. Постійні рух, швидкість та мінливість характерні для цього жанру. Чіткі композиційні закони, за якими пишуться фуги, були створені у добу бароко. Проте сучасні композитори не припиняють дивувати своїми творами в цьому жанрі, які викликають щире захоплення.

Увібравши традиції барокової музики, романтизму та музичної мови ХХ століття, і поєднуючи все це з українськими мотивами, Асєєв створив замкнений цикл фуг, кожна з яких – як крапля води, в якій відображено цілий всесвіт. Загальний настрій цього циклу задумливий, філософський, глибокий. Проте серед строгості форми та складності поліфонічного письма у фугах Асєєва можна відшукати острівці спокою, ностальгічності, ніжності та ліричності.

Увесь цикл ви почуєте наживо на концерті у рамках Львівського міжнародного органного фестивалю. Майстерне виконання солістки Львівського органного залу Надії Величко актуалізує жанр фуги, захоплює своєю віртуозністю і сповна демонструє можливості львівського органа.

Пориньте у світ віртуозної музики разом із Львівським органним залом!

Виконавиця:

Надія Величко – орган

Програма:

Ігор Асєєв – Цикл “Симфонічні фуги”