Це був переломний період у житті Шумана: після пʼяти років боротьби за власне щастя, що складались з нескінченних спроб отримати згоду від батька нареченої, хвиль відчаю і наснаги та навіть судових тяганин, 12 вересня 1840 року Шуман нарешті одружився з піаністкою Кларою Вік. Першим розпочатим опісля твором стала Симфонія № 4 – найромантичніша, на думку музичних критиків, симфонія Шумана. Однак, не спішіть чекати від неї поривань “Мрій любові” Ліста, адже романтизм Шумана – це про заглиблення у підсвідоме та потойбічне, буремний драматизм, викривлення знайомого та простого, яке немов хвилі немилосердного шторму вибиватиме із-під ніг будь-яку опору. І все це для того, аби зрештою піднести звʼязаний земними турботами ре мінор до небесної радості ре мажору. Навіть Клара, якій Шуман спершу не зізнавався в роботі над симфонією, пригадувала: «Я ще нічого не знала про цю симфонію, але, слідкуючи за діями Роберта та чуючи шалений ре мінор — відчувала, що у цей момент музика лине з самої його душі».

Екстравагантною на думку тогочасного суспільства стала й одночастинна форма симфонії, адже після вдалої премʼєри Симфонії №1 слухачі чекали її не менш успішної послідовниці. Це, а також не надто вдала премʼєра змусили Шумана відкласти роботу над симфонією на десятиліття. Успішну декаду, впродовж якої він отримав посаду музичного керівника оркестру в Дюссельдорфі та написав ще дві симфонії, перш ніж друга симфонія отримала нову редакцію та порядковий номер 4. І хоча оригінальна симфонія також знайшла своїх шанувальників, зокрема і Йоганнеса Брамса, друга її версія ось вже 170 років залишається в репертуарах світових оркестрів.

Її супутницею у програмі вечора стане сучасна симфонія для скрипки з оркестром композитора з Донеччини Олексія Скрипника — симфонія, яку виконавці характеризують, як симфонію-драму, спокуту, симфонію невблаганної долі, адже знаний український композитор Олексій Скрипник присвятив її памʼяті своєї дружини, давши назву “Галина”. Біль від особистої втрати в ній постає на тлі трагічних сторінок історії українських протистоянь, проблисків надії, спогадів, молитов. Надзвичайно глибока та інтимна симфонія у цей вечір промовлятиме до слухачів віртуозною скрипковою грою соліста – Назарія Пилатюка на тлі оркестрової величі під керівництвом Володимира Сіренка.

Виконавці:

  • Назарій Пилатюк, скрипка
  • Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії
  • Володимир Сіренко, диригент