Виконавці:

  • Оксана Рапіта, фортепіано
  • Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова»
  • Юрій Бервецький, диригент

Програма:

  • Бенджамін Бріттен. «Проста Симфонія» тв. 4
  • Антон Брукнер. «Адажіо» з Симфонії № 7 мі мажор, WAB 107
  • Мирослав Скорик. Концерт для фортепіано з оркестром № 3

Продовженням ювілейних подій оркестру «Віртуозів Львова» стане вишуканий вечір камерної музики у симфонічному контексті, адже прозвучать Концерт для фортепіано з оркестром №3 Мирослава Скорика, «Проста симфонія» Бенджаміна Бріттена та «Адажіо» з Симфонії №7 Антона Брукнера. Проведе оркестр симфонічними стежками знаний львівський диригент Юрій Бервецький.

Розпочне вечір написана юним двадцятирічним Бріттеном «Проста Симфонія». Закінчивши свій останній семестр у Королівському коледжі музики композитор поспішив додому, де підбиваючи підсумки юності проглядав свої юнацькі твори. Їх виявилось чимало, адже музичний хист проявився у ньому надзвичайно рано – у час, коли його ровесники опановували читання та письмо Бріттен вже складав власні твори. Так народилась ідея обʼєднати їх в симфонію, кожна частина якої в основі мала б дві дитячі пʼєси композитора.

Перша частина, Boisterous Bourrée, натхненна фортепіанною сюїтою 1925 року та піснею «Now the King is Home Again». У другій частині, «Грайливому піцикато», Бріттен звернувся до написаних у 1924 році фортепіанної сонати та пісні на вірші Редьярда Кіплінга. Третя частина стала музичним передбаченням майбутнього зрілого стилю композитора, адже саме Сентиментальній Сарабанді, що також побудована на темах фортепіанної сюїти та вальсу, вдалось торкнутись глибокого ліризму, притаманного дорослому Бріттену.

Завершує симфонію піднесений життєствердний фінал, у якому також можна почути вплив іншого британського генія – Едварда Елгара.

Противагою до юного пориву Бріттена стане філософсько-драматичний Концерт для фортепіано з оркестром №3 Мирослава Скорика. На відміну від Бріттена, Скорик у ньому звертається до камерного складу для однорідності оркестрової відповіді солюючому фортепіано. Довершить програму культове Адажіо з Симфонії № 7 Антона Брукнера. Саме Сьома симфонія піднесла Брукнера до вершин всесвітнього визнання. Другу ж частину Брукнер написав на знак вдячності, пошани та памʼяті митцю, який запалив у ньому симфонічну іскру – Ріхарду Вагнеру.