Відкриваємо забуті імена українських композиторів разом із Львівським органним залом та хором “Гомін”! На вас чекає ексклюзивна можливість почути наживо велику добірку творів Якова Яциневича, українського композитора, дириґента, фольклориста XIX-XX століть.

Яків Яциневич вчився у Миколи Лисенка. Керував хором Київського університету, був членом товариства “Київський Боян”. Як визначний фольклорист створив низку обробок українських народних пісень.

У часи української держави Яциневич був одним із розбудовників української духовної хорової школи. Він створював хорову музику українською, а не церковнословʼянською, як це було прийнято в московському патріархаті. Поряд з Кирилом Стеценком і Миколою Леонтовичем Яків Яциневич став автором однієї з першим українських літургій.

Зрозуміло, що у радянські часи композитор не міг розраховувати на широке визнання. Його духовні твори були заборонені, а сам Яциневич до кінця днів перебивався заробітками концертмейстера, керівника ансамблю пісні і танцю. Останнім місцем його роботи стала охорона колгоспного саду в далекому Краснодарському краї, де він і помер.

Близько 30 невідомих раніше творів Якова Яциневича віднайшла в архівах дослідниця Дарина Чамахуд. Наразі до друку готується збірка творів композитора, укладена нею як аспіранткою Ольги Путятицької, доцентки Національної музичної академії.

Хор “Гомін” під дириґуванням Вадима Яценка стане першовиконавцем музики Яциневича, яка звучатиме у Львівському органному як маніфест сили українського мистецтва, що живе і буде жити.

Почуйте наживо українську музику, яку замовчували майже століття!