Особливий концерт органної музики українських композиторів, записів якої ви майже ніде не зайдете. Твори Золтана Алмаші, Лесі Дичко, Володимира Губи, Олександра Щетинського, Георгія Куркова прозвучать у виконанні Світлани Позднишевої.

Українські композитори все більше звертаються до найбільшого і найвеличнішого з інструментів – органа. Багато органістів створюють органні перекладення симфонічних та інструментальних творів, чим підкреслюють, що орган – інструмент сучасний та дійсно універсальний, йому підвладні будь-які стилі та жанри.

Запрошуємо почути наживо, як фольклорні мотиви, самобутність та віртуозність, піднесена духовність та актуальність поєдналися у новій програмі Світлани Позднишевої. Назву їй дав твір Золтана Алмаші “Місто Марії”, присвячений Маріуполю, який буквально стерли з лиця землі російські війська в 2022 році під час повномасштабного вторгнення в Україну. Органне аранжування твору здійснив Георгій Курков, провідний органіст і композитор з Вінниці. Цього вечора ви також почуєте його оригінальний твір “Телинка”.

Колоритні “Карпатські фрески” Лесі Дичко написані для фортепіано також заграють свіжими барвами в органному виконанні.

А “Колискову і фугу” сучасний харківський композитор Олександр Щетинський написав у 2023 році на замовлення Львівського органного залу, з нагоди 90-річчя органа.

Унікальність цього концерту в тому, що він буде записаний для фондів Українського радіо. Адже більшість із цих творів або ніколи не записувалися, або мають один запис. Львівський органний зал активно підтримує розвиток та оновлення національного органного репертуару. Запрошуємо вас стати частиною історичної події в рамках Львівського міжнародного органного фестивалю.

Виконавиця:

Світлана Позднишева – орган