Вечір блискучої віртуозної класики у виконанні зіркових солістів та оркестру Львівської національної філармонії – величний Віолончельний концерт Едварда Елгара у виконанні одного з найвидатніших віолончелістів свого покоління Іржі Барти, легендарний Подвійний концерт Йоганнеса Брамса, де солюватимуть скрипалька Оксана Гретчин та Іржа Барта, а також “психологічна” Симфонія №4 Яна Сібеліуса у виконанні Симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під дириґуванням маестро Теодора Кухара.

Цей вечір обіцяє стати справжнім святом класики та подарує незабутні емоції від елітарної музики!

Написаний після Першої світової війни Концерт для віолончелі з оркестром мі мінор Едварда Елгара,елегійний та мрійливий, звучатиме у виконанні одного з найвидатніших віолончелістів свого покоління Іржі Барти та симфонічного оркестру Львівської національної філармонії. Про цей діамант у віолончельному репертуарі на довгі роки забули після невдалої премʼєри. Всесвітньої слави твір здобув після виконання його Жаклін Дюпре. Її блискуча гра закохувала в себе мільйони, і публіка почула, що стриману музику англійського композитора можна виконувати так пристрасно і чуттєво, як це робила легендарна віолончелістка. Твір став одним із найбільш часто виконуваних віолончельних концертів у міжнародному репертуарі.

Симфонія №4 Яна Сібеліуса була написана в 1909-1911 роках. Британський композитор і телеведучий Гарольд Траскотт писав: “Ця робота... сповнена передчуття, яке, ймовірно, є несвідомим результатом... відчуття атмосфери, яка мала вибухнути в 1914 році світовою війною”. Сам композитор називав її “психологічною симфонією”. Ця музика оголює емоції слухача. Вона поєднує щільність вираження і прозорість камерної музики та майстерність контрапункту. Після премʼєри багато критиків були в розгубленості – на стільки ця музика відрізнялася від того, що вони звикли чути від Сібеліуса, проте сам автор був задоволений своїм творінням. І нині Четверта симфонія визнана одним із найбільших шедеврів ХХ століття та одним із найвидатніших досягнень Сібеліуса.

Концерт для скрипки та віолончелі з оркестром Йоганнес Брамс просив не сприймати серйозно, називавши його “жартом”, “дурничкою” та “забавкою”. Проте насправді це – титанічний твір, ніби висічений з музичного граніту. Концерт часто називають Подвійним, адже в ньому є два рівноправні солісти – віолончель та скрипка. Пасажі для оркестру написані майже зі спартанською суворістю, а текст для солістів простий та стриманий. Подвійний концерт займає унікальне місце у творчості Брамса як єдиний оркестровий твір, який він написав у своєму більш стриманому пізньому стилі.

У Львівському органному залі цей твір виконають львівська скрипалька Оксана Гретчин та Іржі Барта.

Запрошуємо на особливий симфонічний вечір у Львівському органному залі!

Виконавці:

Іржі Барта – віолончель (Чехія)

Оксана Гретчин – скрипка

Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії

Теодор Кухар – дириґент (США / Україна)