Вечір цікавих музичних відкриттів та занурення в історію чекає на вас у Львівському органному залі! Легка і спокійна музика учня Йоганна Себастьяна Баха – Йоганна Філіпа Кірнбергера – звучатиме у виконанні органістки Ольги Стрілецької на найбільшому історичному органі України.

Йоганн Кірнбергер був скрипалем, органістом, композитором і теоретиком музики. У 1739-1741 роках він був учнем Баха в Лейпцигу. Вже після смерті Баха виступив упорядником і видавцем його хоральних обробок. Ця збірка досі називається “кірнбергеровою”.

Надзвичайно цікавим і приємним є той факт, що Кірнбергер працював у Львові, а саме в 1743 та 1747−1748 роках був капельмейстером бенедиктинського монастиря. Загалом німецький композитор трохи поїздив по території України, працюючи при дворах польської шляхи в Рівному, Підгірцях та інших містечках.

Сьогодні Кірнбергер відомий насамперед своєю теоретичною працею “Мистецтво чистої композиції в музиці” (“Kunst des reinen Satzes in der Musik”). А один з його творів багато років помилково приписували спочатку Йоганну Себастьяну, а потім Карлу Філіппу Емануелю Баху.

Музика Кірнбергера – легка, рухлива, сповнена світла та внутрішньої сили. Вона не вразить вас нарочитим драматизмом чи експресією, натомість подарує внутрішню гармонію та залишить легку посмішку на обличчі.

Запрошуємо зануритися в історію крізь музику на концерті Ольги Стрілецької у Львівському органному залі!

Виконавиця:

Ольга Стрілецька – орган