Проект має назву «Пам’ять. Тожсамість. Ми». Гість резиденції – режисер Космін Матей із міста Клюж-Напока у Румунії. Програма резиденції передбачає дві частини – 1) загальний тренінг та інтерв’ювання акторів-учасників та 2) приготування фінальної вистави.

Проект здійснюється завдяки гранту від Українського культурного фонду в рамках програми «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти».

З 19 червня стартувала перша підготовча частина резиденції. Разом з драматургинею Іриною Гарець режисер Космін Матей знайомляться з акторами та складають тематичний план майбутньої вистави.

Постановка буде базуватися на імпровізаціях акторів та на їхніх персональних історіях, на осмисленні їхнього особистого досвіду. Такий підхід називається devised theatre – імпровізаційний театр. Сьогодні він доволі поширений у західному театральному середовищі.

(У Першому театрі цей підхід використовується у виставі Рози Саркісян «Прекрасні, прекрасні, прекрасні часи»).

Головні теми, з якими працюватимуть автори вистави – сучасні львівські ідентичності та відчуття культурно-соціальної приналежності, роль пам’яті в творенні ідентичностей, персональні межі політичного вибору та емансипації в Україні.

Перша робоча сесія триватиме до 25 червня. Згодом учасники відновлять роботу на початку жовтня, коли розпочнуться, власне, репетиції.

Презентація фінальної вистави, створеної в рамках резиденції відбудеться 30 жовтня.

Космін Матей (Cosmin Matei) – відомий румунський режисер та дослідник театру. За його плечима10 постановок у різних театрах Румунії, участь у двох міжнародних театральних лабораторіях (зокрема у Першому театрі у 2018 р.). Зараз навчається в аспірантурі на факультеті театру та кіно Клузького університету імені Бабеша-Бойяї (Румунія).

Ірина Гарець – драматургиня, театральна та громадська діячка. Брала участь у багатьох проектах, що поєднували театр із соціальною тематикою у Києві, Полтаві та у Львові. Серед них – «Клас-Акт: Схід-Захід» у Києві у 2016 році, проект який об’єднує підлітків з різних мст України у рамках драматургічної лабораторії.

Отримати детальну інформацію по події можна за номером 096 292 77 27 (Андрій Бондаренко).

Довідка:

Перший академічний український театр для дітей та юнацтва засновано у березні 1920р. у Харкові як “Театр казки”. У 1944р. театр перемістили до Львова у приміщення колишнього Єврейського театру.

В репертуарі Першого театру представлені вистави для всіх вікових категорій глядачів: вистави для дітей, підлітків та для дорослих, для сімейного перегляду. Дитячий репертуар складають переважно казки. Для підлітків театр пропонує казки із соціальною проблематикою. Вечірня сцена для дорослої аудиторії об’єднує кілька напрямків — класична драматургія, камерна драма та експериментальний документальний театр.

Fb: @TheFirstTheatre (Перший театр)

Instagram: @pershyteatrlab