• Головна
  • У Львові оцифрували і оприлюднили мистецький відеоархів письменника Віктора Неборака
18:05, 9 травня

У Львові оцифрували і оприлюднили мистецький відеоархів письменника Віктора Неборака

У Львові оцифрували і оприлюднили мистецький відеоархів письменника Віктора Неборака

У Львові Центр міської історії оприлюднив оцифрований мистецький відеоархів письменника, учасника "Бу-Ба-Бу" Віктора Неборака.

Про це повідомляє Українська правда.

Відеоархів Віктора Неборака – один із найбільших літературно-мистецьких архівів 90-х років. Це понад 150 годин відео із літературних подій, фестивалів, перформансів та концертів, які зафіксували період падіння Радянського союзу та становлення незалежності України, а також ключових людей тих моментів.

Основою архіву стали відеозаписи літературних вечорів "Третє тисячоліття", які щомісячно організовував і модерував Віктор Неборак у львівському Музеї етнографії з 1995 по 2000 рік. На цих відео можна побачити відомих літературних діячів Івана Малковича, Ігоря Калинця, Наталку Білоцерківець, Ігоря Римарука, Юрія Андруховича, Андрія Содомору, Соломію Павличко, Джорджа Грабовича, Валерія Шевчука та Юрія Тарнавського. А також чимало інших людей, які творять сучасну українську культуру.

Ініціювала оцифрування відеоархіву донька письменника Богдана Неборак, роботу над ним  розпочали наприкінці 2021 року та завершили основний етап перед повномасштабним російським вторгненням.

"Для нашої родини вкрай важливою є тема фіксації й архівування української культури. Коли я була дитиною, тато часто говорив про те, що ми мали б могти слухати голоси Євгена Плужника, Михайля Семенка, Миколи Зерова та багатьох інших – технічні можливості для цього були, та їхні голоси ми можемо лише уявляти", – розповідає Богдана Неборак.

Як зазначають у Центрі міської історії, у 2024 році оцифрований відеоархів став частиною Міського медіаархіву і доповнює колекцію про мистецькі середовища 1990-х років.

"Особливістю цього архіву є те, що це архів саме відеозаписів. Літературу і літературні середовища звикли вивчати у першу чергу через текст, а тут ми маємо доволі великий перелік документації подій навколо літератури і мистецтва загалом, з яким не менш цікаво працювати", – пояснює архівіст та дослідник ЦМІ Олександр Маханець.

Описує та систематизує усі матеріали літературознавець Ігор Котик. У свої студентські роки він мав нагоду відвідувати події, які організовував та модерував Віктор Неборак. Ігор Котик зазначає, що найчастіше письменник проводив зустрічі з поетами. Разом із тим, додає він, в архіві присутні також не лише літературні події.

"Є фуршет з нагоди одруження Неборака і Ярини Сенчишин. А там, між іншим, дуже цікаво проявляє себе Георгій Ґонґадзе – постать, яка асоціюється радше з політикою, ніж з поезією. Виявляється, Георгій з Віктором були близькими друзями, Георгій навіть каже, що саме Віктор був одним із тих, хто відіграв колосальну роль у його становленні як українця", – говорить Ігор Котик.

Ознайомитись із оцифрованими матеріалами архіву Віктора Неборака можна у бібліотеці Центру міської історії за адресою Львівь, вул. Богомольця, 6.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #архів #Неборак
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,94
40,05
EUR
43,28
43,45
PLN
10,07
10,14
Оголошення
live comments feed...