• Головна
  • На Львівщині встановлять модульні станції для моніторингу стану забруднення повітря
16:05, 17 квітня

На Львівщині встановлять модульні станції для моніторингу стану забруднення повітря

На Львівщині встановлять модульні станції для моніторингу стану забруднення повітря

Львівська область приєднується до інших областей України зі створення системи моніторингу атмосферного повітря шляхом встановлення модульних станцій з визначення концентрації забруднюючих речовин у повітрі.

Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОВА розробив «Програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони». Вона включає в себе модернізацію мережі спостережень за якістю повітря, встановлення в області пунктів для збору даних про якість атмосферного повітря та метеопараметрів в режимі реального часу з використання сучасних підходів до оцінювання цієї якості за допомогою методів моделювання та супутникових даних, повідомляє пресслужба ЛОДА.

У 2024-2025 роках планується встановити 6 стаціонарних автоматизованих пунктів спостережень та програмного комплексу. На закупівлю автоматизованих систем, більшу частину коштів виділяють за рахунок гранту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ за дорученням Федерального міністерства економіки і захисту клімату Німеччини та частини – з обласного екологічного фонду.

«Наявність інформації про стан повітря дає можливість вчасно та оперативно вирахувати кількість забруднювальних речовин викинутих у повітря після ракетних обстрілів, дронових атак, як наслідок горіння промислових об’єктів чи нафтобаз, зафіксувати та зібрати докази російської агресії з метою подальшого відшкодування за завдані збитки», - зазначила т.в.о. директорки департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик.

Завдяки оцінці викидів в атмосферне повітря може здійснюватиметься розробка заходів, спрямованих на поліпшення якості повітря. Наприклад, йдеться про коригування руху автомобільного транспорту, зменшення навантаження автотранспорту на певні ділянки дороги, модернізація побутового опалення, створення додаткових зелених зон у містах, тощо. Все залежатиме від того, на яке джерело забруднення потрібно вплинути та які дії матимуть найбільший ефект при мінімальних витратах, враховуючи суспільні інтереси.

Читайте також: На Львівщині Пункти Незламності переводять у сплячий режим

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львівщина #повітря #забруднення #моніторинг #станції
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,76
EUR
42,74
42,80
PLN
9,85
9,87
Оголошення
live comments feed...