• Головна
  • Скандал довкола сім'ї львівського бізнесмена Гринкевича: що відомо
18:25, 11 січня
Надійне джерело

Скандал довкола сім'ї львівського бізнесмена Гринкевича: що відомо

Скандал довкола сім'ї львівського бізнесмена Гринкевича: що відомо

Львівський бізнесмен Ігор Гринкевич намагався підкупити одного з керівників Державного бюро розслідувань хабарем у пів мільйона доларів. Після цього у мережі розгорівся чималий скандал навколо сім'ї Гринкевичів та їхніх бізнесів.

Журналістка 032.ua зібрала всю інформацію і розповідає, що відомо про львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

Викриття на хабарі 500 тисяч доларів

29 грудня працівники ДБР затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР - Ігоря Гринкевича.

Слідчі розповідають, що бізнесмен нібито пропонував хабар за допомогу повернути йому майно, вилучене з підконтрольних йому компаній під час розслідування кримінальної справи.

Кілька місяців тому ДБР почало розслідування за фактом "оборудок із закупівлями одягу і білизни для ЗСУ", які, за даними слідства, мав постачати львівський бізнесмен.

У результаті шість контрактів не виконали повністю, а щонайменше за сімома - поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, "але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань"

Підозра львівському бізнесмену

Ігору Гринкевичу оголосили підозру за ч. 3 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 8 років.

30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід. Його взяли під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 млн гривень. Зараз фігурант лишається під арештом.

Через скандал вся родина Гринкевича потрапила під пильне око ЗМІ. Як наголошують у соцмережах, його син та донька під час війни хизувалися заможним життям. Зокрема, журналіст Євген Плінський оприлюднив інформацію щодо заручин його сина - Романа Гринкевича та української художниці з Харкова Софії Морозюк, яке відбулось у Венеції. За його інформацією чоловік виїхав закордон як волонтер.

Арешт майна сім'ї Гринкевичів

11 січня за ініціативи Державного бюро розслідувань арештовано майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена Гринкевича.

Правоохоронці провели обшуки за адресами проживання та роботи бізнесмена, за адресами проживання директорів та офісів і підконтрольних йому компаній. Для забезпечення відшкодування спричинених збитків було накладено арешти на нерухоме майно, транспортні засоби преміумкласу, які перебувають у власності сім’ї бізнесмена, а також на майно та рахунки підконтрольних йому компаній.

Окрім того, отримано висновок експертів згідно з якими встановлено, що вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби МОУ у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями Збройних Сил України.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За попередніми оцінками це призвело до збитків бюджету на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання.

Тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн

Кілька місяців тому було відкрите кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для військових ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. До виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом. Вони не мали належних потужностей для виготовлення і зберігання майна для потреб Міноборони. Це призвело до зриву постачання та завдало збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 млрд грн.

Правоохоронці виявили повне невиконання шести контрактів. Щонайменше за сімома договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише в невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також вісім договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців. У компаній також виявили факти завищення вартості товарів, поставлених для Міністерства оборони України.

Деталі скандалу навколо родини Гринкевича

Як розповів відомий блогер Ігор Лаченков, це не перша нажива бізнесмена на військових. До цього були історії зі скандальними будівництвами (незавершене будівництво в одній із частин на Житомирщині – ред.), із роботою на полігоні "Широкий лан" (загальновійськовий полігон першої категорії, розташований у Миколаївській області – ред.).

Ігор Гринкевич також вигравав тендери для своїх будівельних компаній, які мали постачати одяг військовослужбовцям. Так, загальна сума трьох угод становить 1,54 млрд грн.

Оскільки компанії Гринкевича не могли відшивати одяг, вони просто здійснювали перекупівлю товарів у Туреччині. За словами журналіста Євгена Плінського, 60% коштів пішли на особистий прибуток, а 40% – йшли на закупівлю. Плінський також зазначає, що цей іноземний товар не відповідає жодним стандартам військового забезпечення за якістю.

Що відомо про сина Гринкевича - Романа

Роман Гринкевич – син бізнесмена, володіє фірмою "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ", яка також брала участь у торгах МО та фігурувала у скандалі з будівництвом Ширлана. Його наречена – українська художниця Соня Морозюк, чию виставку "Мазня" нещодавно було анонсовано, але її закрили достроково. У медіапросторі описують значне майно Романа Гринкевича та його нареченої, включаючи великі ділянки на Київщині, автомобілі та дорогі прикраси.

Сім'я Гринкевичів також заснувала БО "Благодійний фонд "HOPE.UA", який уклав меморандум про співпрацю з Львівською обласною радою та ОВА. Згідно з договором організація Гринкевича та Львівська ОВА мають створити обласний центр соціальної реабілітації дітей.

Розірвання договорів із компаніями львівського бізнесмена

Після оприлюднення у ЗМІ інформації щодо протиправної діяльності одного з постачальників Міноборони, львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, Міністерство оборони ухвалило рішення щодо розірвання договорів.

Згодом Львівська ОВА та Львівська обласна рада повідомили, що розірвуть меморандуми із БФ «HOPE.UA», а також будівельними компаніями Гринкевича.

«Меморандум між ЛОВА та «HOPE.UA» буде розірвано в односторонньому порядку! Тендери з компаніями Гринкевича будуть переглянуті та розірвані!» - написав голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Дружина бізнесмена - професорка Львівської політехніки?

10 січня стало відомо, що студенти НУ «Львівська Політехніка» планували мітингувати за відсторонення викладачки Світлани Гринкевич. 

Вона викладала маркетинг в Інституті економіки і менеджменту «Львівської Політехніки» від 2021 року. 8 січня 2024 року вона попросила відпустку в університеті «у зв’язку із сімейними обставинами».

11 січня низка ЗМІ повідомили, що професорку Львівської політехніки Світлану Гринкевич звільнили. Вона написала заяву за власним бажанням. Відтак організатори скасували мітинг.

Читайте також: На Львівщині судитимуть зловмисницю, обвинувачену в забрудненні земель

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ігор_гринкевич #бізнесмен_гринкевич #львівський_бізнесмен #скандал_гринкевичів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,81
39,84
EUR
42,80
42,85
PLN
9,84
9,89
Оголошення
live comments feed...